1. yle.fi
  2. Uutiset

Naiskehoa halutaan ymmärtää – "Median luoma kuva naisesta tuntuu välillä aika suppealta"

Kajaanissa nähdään erityislaatuinen yhdistelmä esitystaidetta ja tankotanssia, kun kolme naista tutkivat naiskehoa.

kulttuuri
Sara Saxholm ja Emilia Hyvönen.
Laureline Tilkin Franssens

Kolme kainuulaista naista herättelee ajatuksia liittyen naiskehoon. Kajaanissa toimivat Sara Saxholm ja Helen Ronkainen sekä kaupungista kotoisin oleva Emilia Hyvönen ovat kahdessa viikossa koonneet esityskokonaisuuden, joka yhdistää esitystaidetta ja tankotanssia. Esitys kutsuu katsojat tutkimaan naiskehoa yhdessä esiintyjien kanssa, joiden pyrkimyksenä on ymmärtää naiskehoa hieman paremmin.

Yksi naiskehoon liittyvä asia ovat bikinikuntopaineet, jotka kesä tuo mukanaan monille naisille.

– Me käsittelemme sitä kehoon liittyvää häpeää esityksessämme ja olemme bikinit päällä siellä. Aihe on hyvinkin läsnä, miltä minä näytän bikinit päällä ja kuinka koen itseni ne päällä, Emilia Hyvönen kertoo.

– Bikinikuntopaineet ovat varmaan jokin vuodenaikoihin liittyvä asia. Ensin puemme itsemme kerroksittain pitkiksi ajoiksi ja sitten yhtäkkiä pitäisi paljastaa kaikki. Ei oikein itsekään tiedä, että mitä sieltä paljastuu, Sara Saxholm jatkaa.

Kesän aiheuttamat paineet liittyvät suurempaan teemaan, naisiin kohdistuviin ulkonäöllisiin paineisiin. Media luoma naiskuva ja sen aiheuttamat paineet on kuitenkin jätetty esityksestä ulkopuolelle.

– Oletamme, että se on niin vahvasti kaikilla meillä oleva asia. Enkä usko, että ulkonäköpaineet helpottavat, tuntuu, että ne vain muuttavat muotoaan. Keräsimme esitystä varten paljon materiaalia ja netistä löytyi vanhoja vintage-mainoksia, joissa laihoille naisille markkinoitiin tuotteita, jotta he saisivat kurvit ja muodot. Nythän asia on aivan päinvastoin ja esimerkiksi lihaksikkuus on uusi laihuus, Hyvönen mainitsee.

Saxholm on samaa mieltä Hyvösen kanssa siitä, että aika muuttaa naisten ulkonäköihanteita. Hän myös muistuttaa, että paljon on kysymys itsetunnosta.

– Millaisena oppii tuntemaan itsensä, millaisena hyväksyy itsensä. Mehän emme ole samanlaisia, niin ei tule ikinä käymään, että kaikki naiset olisivat samanmuotoisia ja -näköisiä ja jonkin ihanteen mukaisia. Tuskin ulkonäköpaineet tulevat muuttumaan, mutta miten suhtautuu asiaan, siihen me voimme aika paljon vaikuttaa itse.

Helen Ronkainen.
Tankotanssia Helen Ronkainen.Esben Zollner Odesen

Esitys on tarkoitettu kaikille

NAISKEHO - esitystaiteellisen laboratorion esiintyjien työnjako on selvä: brasiliassa syntynyt tankotanssija Helen Ronkainen tanssii ja teatterintekijä, esitystaiteilija Sara Saxholm sekä taiteen maisterin opintoja Aalto-yliopistossa suorittava Emilia Hyvönen hoitavat esitystaiteen puolen.

– Helen on tulossa Kajaaniin maanantaina ja aloittaa harjoittelun meidän kanssamme tiistaina. Luulen, että esityksessä saadaan paljon ihailla ja ihmetellä, mihin naisen keho voi taipua ihan sen tanssin kautta. Olemme toki koko ajan dialogissa toistemme kanssa. Katsotaan, että hyppääkö meistä jompikumpi tangolle, Saxholm naurahtaa.

Vaikka esitys käsittelee naiskehoa, on se tarkoitettu kaikille.

– Olemme alusta saakka ajatelleet, ettei tämä esitys ole vain naisille. Median luoma kuva naisesta tuntuu välillä aika suppealta. Miten niitä rajoja pystyisi venyttämään ja kuinka esitys saisi aikaan keskustelua aiheesta? Miten eri sukupuolet kohtaavat ja miten mies ajattelee naissukupuolesta? Se ajattelu ei varmasti ole niin stereotyyppistä tai yksioikoista, Hyvönen toteaa.

NAISKEHO - esitystaiteellinen laboratorio saa ensi-iltansa 4. heinäkuuta. Vaara-kollektiivin tuottaman esityksen esityspaikka on entisissä H&H Dance Housen tiloissa. Esitys näytetään kaksi kertaa, toinen kerta on 5. heinäkuuta.

Lue seuraavaksi