Väkivalta ja vetoomukset eivät vaikuttaneet – Burundi äänestää kiistellyissä vaaleissa

Useita ihmisiä on kuollut tänään järjestettäviä parlamentti- ja aluevaaleja edeltäneissä väkivaltaisuuksissa.

Ulkomaat
Kaksi miestä kantaa pahvilaatikkoa.
Miehet kantoivat äänestysmateriaalia sisältäviä laatikoita lähetettäväksi äänestyspaikoille Bujumburassa 28. kesäkuuta.Marco Longari / AFP

Vaalihuoneistot ovat avautuneet Itä-Afrikan Burundissa kansainvälisistä vetoomuksista ja parlamenttivaaleja edeltäneistä väkivaltaisuuksista huolimatta. YK:n pääsihteeri Ban Ki-Moon on vaatinut vaalien lykkäämistä ja Afrikan unioni on ilmoittanut, ettei se tarkkaile äänestystä, joka ei täytä vapaiden vaalien ehtoja.

Burundin oppositio ilmoitti perjantaina, että se boikotoi sekä tänään maanantaina järjestettäviä parlamentti- ja aluevaaleja että 15. heinäkuuta pidettäviä presidentinvaaleja.

Burundissa on ollut levottomuuksia sen jälkeen, kun presidentti Pierre Nkurunziza ilmoitti keväällä pyrkivänsä kolmannelle kaudelle, vaikka perustuslain mukaan presidentti saa istua vain kaksi perättäistä kautta. Useita ihmisiä on kuollut väkivaltaisuuksissa.

Poliisin mukaan useille äänestyspaikoille iskettiin yön aikana, mutta hyökkääjät eivät onnistuneet tuhoamaan vaalitarvikkeita.

Lähteet: AFP