1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Utsjoella kerättiin rahaa murhaoikeudenkäyntiä varten

Utsjoen kyläläiset ovat keränneet rahaa Utsjoen lukiossa surmatun oppilaan vanhemmille mahdollista oikeudenkäyntiä varten. Lukion oppilas surmattiin viime lokakuussa, ja Lapin käräjäoikeus tuomitsi surmaajan taposta 12 vuoden vankeuteen. Vanhemmat vaativat surmaajalle elinkautistuomiota murhasta.

Kotimaan uutiset
Ohcejoga skuvlasorpmis sivahuvvon 31-jahkásaš almmái Lappi gearretrievttis 24.6.2015.
Eljas Niskanen / Yle

Noin 20 Utsjoen kylän asukasta ja yritystä on nyt antanut maksusitoumuksen, jolla voidaan maksaa oikeudenkäyntikuluja, jos surmatun oppilaan vanhemmat päättävät valittaa tuomiosta hovioikeuteen. Kyläläisten mielestä ei ole oikein, että vanhemmat joutuvat ottamaan suuren taloudellisen riskin saadakseen oikeutta.

Jos vanhemmat valittavat käräjäoikeuden tuomiosta mutta häviävät jutun, joutuvat he maksamaan arviolta enimmillään jopa 10 000 euroa oikeudenkäyntikuluja.

Omaisten asiamies Jussi Lauerma kertoi Yle Saamelle keskiviikkona, että valitus on oikeudenkäyntikulujen vuoksi hyvin ongelmallinen kysymys, koska hovioikeuteen meneminen on omaisille taloudellinen riski. Jos hovioikeus pysyy samalla kannalla kuin käräjäoikeus, silloin on mahdollista, että surmatun lapsen vanhemmat joutuvat korvaamaan surmaajan oikeudenkäyntikulut, kertoo Lauerma.

– Meidän täytyy harkita valittamista hyvin tarkkaan. Kuten tästäkin asiasta on nähtävissä, kaikilla tässä yhteiskunnassa ei ole varaa käydä oikeutta.

Lisää osallistujia otetaan vastaan

Yksi keräyksen vetäjistä on matkailuyrittäjä Raimo Hekkanen. Hekkasen mukaan keräykseen voi osallistua kuka tahansa. Mitä enemmän maksusitoumuksia saadaan, sitä pienemmän summan voi joutua maksamaan.

Tällä hetkellä osallistujat ovat sitoutuneet osallistumaan korkeintaan 500 euron summalla. Osallistujien mielestä omaisten tulee voida harkita rauhassa muita valituksen tekemiseen liittyviä puolia – ei rahaa.

Utsjoen kyläyhteisö haluaa samalla kiinnittää tällä huomiota myös koulujen turvallisuustilanteeseen. Oikeudenkäynnissä linjataan, kuinka vahva on lapsen oikeus turvalliseen oppimisympäristöön.

– Tällainen koulun oppitunnilla tapahtuva henkirikos pitäisi automaattisesti tuomita murhana. Oppitunnilla oleva lapsi on aivan liian helppo kohde. Koska virkamiehen koskemattomuutta suojataan hyvin voimakkaasti, niin miksi ei sitten suojattaisi lapsen ja koululaisen asemaa oppitunnilla? Sen vuoksi olisi yhteiskunnallisesti tärkeää, että ylemmät oikeusasteetkin asiaa pohtisivat.

Korjattu 29.6.2015: Oppilas surmattiin viime lokakuussa, ei viime vuoden keväällä.