Poika innostui graffiteista – isä keksi keinon välttää laskut

Kun perheen teinin hallusta löytyy laatikollinen spraymaaleja, pärähtää monen vanhemman päässä hälytyskello. Toisin kävi Salomaan perheessä Kauhavalla. Isä innostui pojan graffitiharrastuksesta ja yhdessä parivaljakko keksi luvallisen keinon tuottaa sillä iloa muillekin.

Kotimaa
Santeri Salomaa ennen maalausurakkaansa istumassa sillan alla
Santeri Salomaa on saanut Ely-keskukselta luvan maalata seiniin lakeusaiheiset kuvat.Birgitta Vuorela / Yle

14-vuotias Santeri Salomaa innostui graffiteista pari vuotta takaperin. Isälle asia ei tullut yllätyksenä, Pekka Salomaa kertoo itsekin maalailleensa nuoruusvuosina.

– Olin täysillä mukana. Ehtona oli se, ettei laskuja saa tulla.

Kotona pojalle viritettiin maalausseinä ja luvallisia paikkoja löytyy myös esimerkiksi Seinäjoelta. Taitojen kehittyessä kasvoi halu saada teoksiaan näkyvämmin ja pysyvämmin esille. Luvalliset maalausseinät uusiutuvat lähes päivittäin.

ELY-keskus suopeana

Santeri huomasi, että muualla graffitit kelpaavat myös näkyvästi ja isosti esille.

– Suomeen alkoi tulla maalausseiniä yhä enemmän, mietin että olisi sellainen hyvä täälläkin, kertoo Santeri Salomaa.

Kotikaupunki Kauhava ei kustannussyistä asiasta innostunut. Pekka Salomaa keksi ottaa yhteyden suoraan tienpidosta vastaavaan Ely-keskukseen.

– Vastaanotto oli yllättävän positiivinen. Vastaus tuli nopeasti ja ehtoina oli ainoastaan että maalauksen tulee olla hyvän maun mukainen. Luonnokset he halusivat nähdä ennen kuin lupa herui.

Raakaluonnokset syntyivät samana iltana ja ELY-keskus suhtautui suopeasti nuoren taiteilijan lakeusaiheisiin teemoihin.

– Kaikki värit ja muut piti suunnitella etukäteen. Ehkä se kuitenkin vielä vähän muuttuu ja värejä tulee lisää, arvelee Santeri.

Taiteesta ammatti

Toteutus odottaa vielä paitsi parempia säitä, myös joutilaampia aikoja. Alkukesän nuoren miehen piti kiireisenä mopokortin hankinta, lisäksi Santeri sai työnsä näkyvälle paikalle Provinssiin, missä näyttävä teos toivotti festarivieraat tervetulleiksi. Suunnitelmia riittää myös tulevaisuuteen.

– Esimerkiksi kerrostalon seiniä maalataan ja minusta se olisi hieno asia.

Paljon muutakin on vireillä. Sysäyksen nuorukaisen ammattihaaveille antoi mm. työharjoitteluviikko Helsingissä. Isänkin hämmästykseksi Santeri hankki ensimmäisen työelämään tutustumispaikkansa alan tarvikkeita myyväästä liikkeestä kaukana kotoa.

Vastaus kysymykseen tuleeko taiteesta ammatti, ei sen sijaan yllätä. Pistetään nimi mieleen.

– Kyllä mä luulen että tästä tulee, toteaa Santeri Salomaa.