Tiedätkö minne omat tietosi voivat päätyä? – Kopiokone on tietoturvariski

Kopiokoneen kiintolevyt voivat tallentaa arkaluontoista tietoa. Kaikki yritykset ja yhteisöt eivät vielä ole havahtuneet tietoturvaongelmaan. Täyttä varmuutta ei ole esimerkiksi siitä, että Pohjois-Karjalan keskussairaalan monitoimilaitteiden tiedot hävitetään asianmukaisesti.

tekniikka
Kopiokone.
Miki Wallenius / Yle

Kopiokonekin on tietoturvariski.

Yritysten ja yhteisöjen käyttämät isot monitoimikoneet voivat tallentaa tietoja kiintolevylle. Esimerkiksi tulosteet ja skannaukset voivat olla löydettävissä koneilta. Vaikkapa passin valokopio, henkilökohtainen valokuva tai potilastiedot saattavat jäädä kiintolevylle.

Kuinka paljon ja mitä tietoa kopiokoneet keräävät riippuu täysin mallista, valmistajasta ja laitteen iästä.

– Harvoissa kuluttajille tarkoitetuissa kopiokoneissa on kiintolevyä, joka tallentaisi tietoja, Viestintäviraston tietoturva-asiantuntija Aleksi Tarhonen sanoo.

Tyhjentämisestä todistus

Kun kopiokoneita uusitaan, täytyisi kiintolevyt puhdistaa tai käyttäjän olisi hyvä säilyttää kiintolevyt itsellään.

Jos kiintolevyn tyhjentää yritys, olisi tärkeää saada todiste tyhjennyksestä. Todisteesta tulisi käydä ilmi yksilöintitietoja kuten tyhjennyspäivä, laitteen sarjanumero ja tyhjentäjä.

– Jos vaikkapa koneelta löytyy kuvia, jotka viittaavat rikokseen, todisteen avulla voidaan sanoa ovatko kuvat aitoja vai onko ne laitettu tallennusmediaan, joensuulainen tiedonhävitysyritys Blancco Oy:n toimitusjohtaja Sami Tuupanen kertoo.

Pohjois-Karjalassa pulmallinen tilanne

Pyrkiessään paperittomuuteen sairaalat skannaavat potilasasiakirjoja.

Esimerkiksi Pohjois-Karjalan tietotekniikkakeskus Oy, joka tuottaa ICT-palveluita Pohjois-Karjalan kaikille kunnille ja kuntayhtymille, on tiedostanut ongelman jo pidemmän aikaa.

Keskuksen hoidettavana on esimerkiksi Pohjois-Karjalan keskussairaalan monitoimilaitteet.

Todisteen avulla voidaan sanoa ovatko kuvat aitoja.

Sami Tuupanen

Tällä hetkellä laitetoimijat hakevat sopimuksen mukaisesti monitoimilaitteet ja hävittävät tiedot. Raporttia tai todistusta tyhjennyksestä ei kuitenkaan tule.

– Olemme pohtineet ongelmaan parannusta. Monitoimilaitteiden tyhjennykset sekä niihin liittyvä raportointi otetaan huomioon tulevissa monitoimilaitekilpailutuksissa, palvelujohtaja Kari-Pekka Törrönen sanoo.