Miehet innostuivat luovuttamaan kantasolujaan – homot eivät kelpaa vieläkään

SPR on vedonnut suomalaismiehiin, jotta nämä liittyisivät kantasolurekisteriin. Tarve on suuri, sillä miesten kantasolut ovat tärkeitä syöpäpotilaiden hoidossa. Tiedotus näyttää tehonneen, mutta homoja ei edelleenkään kelpuuteta luovuttajiksi.

terveys
Soluja ruokitaan ravintoliuoksella laboratoriossa
Antti Eintola / Yle

Miehet ovat pikkuhiljaa aktivoituneet kantasolurekisteriin liittymisessä. SPR:n Veripalvelun kantasolurekisterin osastonjohtaja Anne Arvola kertoo, että rekisteriin liittyviä uusista jäsenistä yhä useampi on mies. Naisia on silti edelleen enemmän, noin 65 prosenttia rekisterin jäsenistä.

Kantasoluja tarvitsevat esimerkiksi syöpää sairastavat lapset. Miehiä on patistettu luovuttamaan kantasoluja, sillä sairastuneille valitaan miesluovuttaja useammin kuin naisluovuttaja. Arvola arvioi, että aktiivinen tiedottaminen on saanut miehet liikkeelle.

– Ehkä joku on tuntenut piston sydämessään. Miehet ovat näissä asioissa hieman hitaammin syttyviä kuin naiset, sanoo Arvola.

Rekisterissä on kaikkiaan noin 30 000 jäsentä , mutta tavoitteena on nostaa lukemaa vielä reilusti. Lähes joka kolmas suomalaispotilas löytää oikean siirteen kotimaasta. Luovuttajarekisteriin liittyvältä edellytetään korkeintaan 40 vuoden ikää ja hyvää terveyttä.

Kritiikkiä on herättänyt varsinkin se, että homomiehiä ei kelpuuteta kantasolulahjoittajiksi korkeamman HIV-riskin vuoksi. Joissakin maissa, kuten Isossa-Britanniassa, homot kelpuutetaan luovuttajiksi, mutta kansainvälinen kantasolurekisteriä ylläpitävä WMDA-järjestö ei ainakaan vielä ole kieltoa kumonnut.

– Uskon, että kiellosta luovutaan vielä jossakin vaiheessa ja aihe on jatkuvasti keskusteluissa. Noudatamme kansainvälisen kattojärjestön linjaa, sanoo Arvola.