1. yle.fi
  2. Uutiset

Puerto Rico ei kykene maksamaan 72 miljardin velkaansa

Karibianmeren saari aiheuttanee suuria ongelmia Yhdysvaltain osavaltioiden rahoitukselle. Velkojilta pyydetään myönnytyksiä.

talous
Kartta Puerto Ricon sijainnista.
Yle Uutisgrafiikka

Puerto Rico ilmoittaa, ettei se kykene hoitamaan 72 miljardiin dollariin nousevaa velkataakkaansa. Asiasta kertoi saarivaltion kuvernööri Alejandro Garcia Padilla yhdysvaltalaiselle The New York Times -lehdelle (siirryt toiseen palveluun).

– Velka ei ole maksettavissa. Muuta vaihtoehtoa ei ole. Haluaisin, että meillä olisi helpompi vaihtoehto. Tämä ei ole politiikkaa, vaan matematiikkaa, Garcia Padilla totesi.

Puerto Rico on Yhdysvaltoihin kuuluva itsehallintoalue. Suurin osa sen veloista koostuu joukkovelkakirjalainoista, joilla se on kerännyt varoja samalla tavoin kuin Yhdysvaltain osavaltiot.

Puerto Ricon maksukyvyttömyys aiheuttaneekin suurta häiriötä osavaltioiden rahoitukselle. Detroitin kaupungin vararikko on jo heikentänyt lainoittajien luottamusta.

Garcia Padillan mukaan Puerto Rico pyytää nyt kaikilta velkojiltaan helpotusta velkojen takaisinmaksuun. Helpotukset merkinnevät käytännössä takaisinmaksun lykkäämistä jopa viidellä vuodella ja maksuaikojen pidentämistä.

Kuvernöörin mielestä hallitus ei voi jatkaa nykyisellä linjalla, lainaamalla yhä lisää rahaa budjetin täytteeksi. Puerto Ricon asukkaat kamppailevat jo nyt saarivaltion köyhyysongelman ja laajan rikollisuuden kanssa.

Neuvottelut velkojen uudelleenjärjestelystä ovat jo alkaneet. Esimerkiksi saaren sähköyhtiön 416 miljoonan dollarin velan uudelleenjärjestelystä ovat jo loppusuoralla, lehti kertoo.

Lue seuraavaksi