Mies iskee silmänsä naisen vyötäröön hyvästä syystä – "Miehet ovat paljon yksinkertaisempia"

Rintojen ja pakaroiden rasvavarastot ovat evoluutiopsykologian mukaan ne, mihin miehet kiinnittävät naisten vartaloissa huomionsa. Miesten naismaku kuitenkin muuttuu, kun ikää tulee lisää.

tiede
Nainen takaapäin kuvattuna vaatteet päällä.
Laura Tolonen / Yle

Miehen ja naisen kohdatessa mies katsoo ensin kasvoihin, mutta heti seuraavaksi miehen katse pyrkii hakeutumaan vyötärön seudulle ja myös rintoihin. Tämä on havaittu silmän liikkeitä tarkkailevassa silmänliikekameratutkimuksissa, jotka osoittavat, että kyse on tiedostamattomasta toiminnasta.

– Ilmeisesti vyötäröön kiinnitetään huomiota, koska vyötäröstä näkee sekä naisen sen hetkisen hedelmällisyyden tilan että myös lisääntymisarvon. Jos nainen on raskaana, niin se näkyy vyötärön ja lantion suhteessa, kertoo Turun yliopiston evoluutiopsykologian dosentti Markus J. Rantala.

Evoluutiopsykologian näkökulmasta naisten vyötäröllä oleva rasva heijastuu suoraan sukupuolihormonitasoihin ja sitä kautta ovulaation todennäköisyyteen.

Jos naisella on liian vähän rasvaa, hänelle ei tapahdu ovulaatiota, eli hän ei voi tulla raskaaksi. Tutkimuksen mukaan jos naisen rasvaprosentti tippuu alle 22 prosentin, hänellä voi olla vaikeuksia tulla raskaaksi. Raskaaksi tulemisen todennäköisyyttä heikentää myös vyötäröseudun lihavuus. Naisilla estrogeeni kerryttää rasvaa rintoihin ja pakaroihin sekä reisiin. Sen sijaan mieshormoni testosteroni saa rasvan kertymään keskivartaloon. Keskivartalon rasva on myös koostumukseltaan erilaista.

DHA-rasvavarastot kiinnostavat

Rinnat ja pakarat sisältävät jälkeläisten kehitykselle tärkeää DHA-rasvahappoja, ja siksi miesten silmät etsivät naisen vartalosta näitä hedelmällisyyden merkkejä, tiedostamatta mitä ne etsivät. DHA:ta tuotetaan omega-3 rasvahapoista, joita saadaan mm. kaloista ja pähkinöistä. Rintojen ja pakaroiden rasvaa voikin nimittää hyväksi rasvaksi ja keskivartalon rasvaa pahaksi.

Suurin osa aivokudoksesta on tehty DHA-rasvasta, siksi se on niin tärkeää.

Markus J. Rantala

– DHA on rasvaa, mitä käytetään lapsen aivojen kehitykseen raskauden loppuvaiheessa ja kun nainen imettää. Suurin osa aivokudoksesta on tehty DHA-rasvasta, siksi se on niin tärkeää. Tutkimuksissa on osoitettu, että naiset, joilla on paljon rasvaa takapuolessa ja rinnoissa, synnyttävät lapsia, jotka ovat älykkäämpiä, sanoo Rantala.

DHA:ta tulee ravinnosta niukasti, siksi nainen kerryttää rasvaa vähitellen.

Useimmat miehet suosivat naisissa tiimalasimuotoa. Miehissä on Rantalan mukaan kuitenkin eroja, jotka selittyvät aivojen eroilla.

– Näemme tutkimuksista, että miehet, joilla on maskuliiniset aivojen rakenteet, suosivat voimakkaammin feminiinisiä naisia eli voimakkaammin kurveja kuin feminiinisemmät miehet.

Stressi lisää kurvien kiinnostavuutta

Turun yliopiston evoluutiopsykologian dosentti Markus J. Rantalan mukaan miehillä on aina tarve lisääntyä olipa heillä stressiä tai ei, mutta stressihormoni vaikuttaa miehiin niin, että he alkavat suosia kurvikkaampia naisia. Kokeissa, joissa miehiä on stressattu laboratoriossa, on stressi vaikuttanut siihen millaisista naisvartaloista miehet ovat pitäneet.

Miehillä on hieman erilainen maku, jos he hakevat pelkästään seksiseuraa kuin jos he hakevat naista, jonka kanssa haluaisivat mennä naimisiin ja perustaa perheen.

Markus J. Rantala

– On väitetty, että se johtuu siitä, että kun meillä on stressiä, niin silloin tulee lyhyemmän tähtäimen lisääntymisstrategia. Vastaavasti, kun stressitaso on alhainen, suoritetaan myös pitkän tähtäimen lisääntymisstrategiaa. Miehillä on hieman erilainen maku, jos he hakevat pelkästään seksiseuraa kuin jos he hakevat naista, jonka kanssa haluaisivat mennä naimisiin ja perustaa perheen.

Liian korkea stressihormonitaso ja pitkään jatkunut stressi kuitenkin romauttaa miesten testosteronitason, joten stressi on haitallista.

Naismaku voi muuttua myös silloin kun mies vanhenee. Rantalan mukaan tutkimuksista nähdään, että tähänkin vaikuttaa laskeva testosteronitaso.

– Miehet eivät niin paljon arvosta kurveja enää vanhempana, kuin mitä nuorempana. Meillä on tutkimus tulossa aiheesta, missä osoitettiin, että naismaku todella muuttuu. Kun eri-ikäisille miehille on näytetty kuvia, niin on huomattu, että nuoremmat miehet suosivat feminiinisempiä piirteitä naisissa kuin vanhemmat miehet.

Naiset ovat monimutkaisempia

Rantala on sekä biologian että psykologian alojen tohtori. Suurimman osan uraansa hän on tutkinut naaraiden tekemiä parivalintoja niin eläimillä kuin ihmisilläkin. Siinä onkin kuulemma enemmän tutkittavaa.

– Miehet ovat paljon yksinkertaisempia. Naisilla niin moni asia vaikuttaa siihen, minkälaisista miehistä he tykkäävät. Tiedetään, että naisen kuukautissyklin vaihe vaikuttaa siihen. Naiset suosivat miehekkäämpiä miehiä lähellä ovulaatiota, sanoo Rantala.

Naisten parisuhdetilannekin vaikuttaa siihen, minkälaisia miehiä he pitävät kiinnostavina.

Miehet ovat paljon yksinkertaisempia. Naisilla niin moni asia vaikuttaa siihen, minkälaisista miehistä he tykkäävät.

Markus J. Rantala

– Sinkkunaiset suosivat hieman feminiinisempiä piirteitä kuin naimisissa olevat, jotka etsivät yhden yön suhteita. Vastaavasti e-pillerit muuttavat tilannetta niin, että naiset, jotka käyttävät e-pillereitä, suosivat naisellisempia miehen piirteitä. Estrogeenin on osoitettu vaikuttavan tähän.

Rantalan tutkimusryhmän tutkimukset ovat myös osoittaneet, että naisten miesmaku muuttuu myös eri maiden ja kulttuurien välillä. Naisten miesmakuun vaikuttaa myös se mistä muut naiset pitävät.

Nainen kiinnittää parinvalinnassa huomiota myös siihen, miten mies pystyisi hoitamaan jälkikasvua. Naisen valinta on voimakkaampi, mutta ihmislajin kohdalla miehetkin hoitavat lapsia ja panostavat, joten miehilläkin on evoluutiopsykologian kannalta sanansa sanottavana asiassa.

– Kun miehet valikoivat pitkäkestoiseen suhteeseen kumppania, niin miehet ovat erittäin valikoivia, kertoo Markus Rantala.