Kuinka nopeasti pankkiautomaatti tyhjenee? – "Turvallisuuskysymys, emme anna tarkkoja lukuja"

Kreikassa on nähty viime päivinä pitkiä jonoja pankkiautomaattien edustalla, kun ihmiset ovat nostaneet paniikissa talletuksiaan. Pankeilla on ollut vaikeuksia saada automaattien rahat riittämään. Miten nopeasti käteisautomaatti oikein tyhjenee?

Kotimaa
Pankkiautomaaattijono.
Ihmiset jonottivat pankkiautomaatille 28. kesäkuuta Ateenassa.Alexandros Vlachos / EPA

Kreikkalaiset saavat nostaa päivässä korkeintaan 60 euroa. Kertanostotapahtuma kestää suomalaisessa pankkiautomaatissa keskimäärin noin 40 sekuntia. Yhden automaatin tyhjentymisvauhti olisi periaatteessa helppo laskea, jos tietäisi paljonko automaatti kätkee sisälleen seteleitä.

Tämä on turvallisuuskysymys ja me emme anna tällaisia tarkkoja lukuja, että paljonko sinne mahtuisi.

Marko Vilo

Käteisautomaatin sisuksista löytyvää rahasummaa on kuitenkin mahdotonta saada selville. Tarkkoja lukuja keskimääräisestä rahalatauksesta tai maksimikapasiteetista ei haluta antaa julkisuuteen turvallisuussyistä.

– Tämä on turvallisuuskysymys ja me emme anna tällaisia tarkkoja lukuja, että paljonko sinne mahtuisi, sanoo Suomen otto-automaateista vastaavan Automatia pankkiautomaatit Oy:n toimitusjohtaja Marko Vilo.

Kolmen suomalaispankin omistama Automatia pankkiautomaatit Oy hallinnoi suurinta osaa Suomen käteisautomaateista. Kreikassa kuten pääsääntöisesti muuallakin maailmassa jokaisella pankilla on omat automaattinsa.

Suomessa ja Kreikassa olevat automaatit ovat Vilon mukaan kuitenkin pääpiirteittäin samantyyppisiä. Suomessa olevat automaatit ovat ehkä hieman uudempia.

Automaattien kassat pidetään mahdollisimman pieninä

Vilon mukaan Suomessa automaattien kassat eli rahavarastot pidetään mahdollisimman alhaisena turvallisuussyistä.

– Sitä kapasiteettia, joka automaatissa olisi, ei pääsääntöisesti koskaan käytetä, Vilo selittää.

Sitä kapasiteettia, joka automaatissa olisi, ei pääsääntöisesti koskaan käytetä.

Marko Vilo

Rahaa ei haluta Suomessa makuuttaa automaateissa myöskään siksi, että nostoautomaateissa oleva raha kuuluu Automatialle eikä se haluaa sitoa rahojaan turhan takia pitkäksi ajaksi automaatteihin.

Rahan määrää ja automaatin tapahtumia seurataan Automatiassa reaaliaikaisesti.

Vilo ei voi turvallisuussyistä kertoa, kuinka usein Suomen automaatteja täytetään tai paljonko niihin ladataan kerralla rahaa.

– Turvallisuussyistä latausmäärää ja -aikaa vaihdellaan. Saattaa olla, että jotain automaattia Helsingin keskustassa ladataan joka päivä tai sitten kerran viikossa, esimerkiksi parittomina viikkoina joka päivä ja parillisina kerran viikossa, Vilo selittää.

Vilo arvelee, että Kreikassa automaatteja on ennen kriisiä ladattu isommilla volyymeilla.