1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Vaaralliset metsätuholaiset salamatkustivat puupakkauksissa – leviämisestä tappioita metsille

Huolestuttavinta on se, että mäntyankeroisia ja aasianrunkojäärää löytyi puupakkauksista, jotka oli leimojen mukaan käsitelty tuhoojien hävittämiseksi. Kasvituholaisten leviäminen Suomen luontoon aiheuttaisi taloudellisia menetyksiä metsätaloudellemme.

Kotimaan uutiset
Aasianrunkojäärän (Anoplophora glabripennis) toukka,
Salla Hannunen / Evira

Elintarviketurvallisuusviraston tarkastuksissa keväällä löytämät vaaralliset metsätuholaiset tulivat Suomeen ulkomaisten tuontitavaroiden puupakkauksissa.

Yhdysvalloista tuodun tavaraerän puisessa pakkausmateriaalissa oli mäntyankeroisia. Havupuiden tuhooja on mikroskooppisen pieni sukkulamato, joka voidaan havaita vain laboratoriotutkimuksessa puusta otetusta lastunäytteestä.

Aasianrunkojääriä puolestaan löytyi kahdesti Kiinasta tuotujen kivilähetysten puupakkauksista. Isohko, tumma kovakuoriainen kehittyy lehtipuun rungon sisällä munasta toukaksi ja edelleen koteloksi. Toukkakäytävistä tuleva syöntipuru ja puunrungossa olevat kookkaat reiät ovat merkki aasianrunkojäärästä.

Kaikissa saastuneissa puupakkauksissa oli ISPM 15 -merkintä. Tämä tarkoittaa, että puuaines oli käsitelty tuhoojien hävittämiseksi, mutta käsittely ei näissä tapauksissa ole ollut riittävä.

Mäntyankeroisen ja aasianrunkojäärän leviäminen Suomen luontoon aiheuttaisi taloudellisia tappioita. Kasvituhoajat tappaisivat puita, torjunta olisi kallista ja puutavaran vienti vaikeutuisi.

Samoissa tarkastuksissa Evira löysi myös kasvintuhoojia kasvihuoneviljelmiltä. Kesäkukkaviljelmällä tavattiin ensimmäitä kertaa uusi virustauti, maapähkinän rengaslaikkuvirus, joka on haitallinen maapähkinälle, paprikalle, salaatille ja tomaatille.

Lue seuraavaksi