LED-lampuista hyviä kokemuksia Kemijärvellä

Kemijärven kaupunki vaihtaa kaikki ulkovalaisinten vanhat elohopeahöyrylamput uusiin LED-lamppuihin lähivuosina. Uusista LED-valaisimista ei ole jouduttu tekemään yhtään reklamaatiota, kun aiemmin niistä oli iso osa viallisia.

luonto

Kemijärven kaupunki aikoo päivittää kaikki ulkovalaisimet LED-tekniikkaan vuoteen 2017 mennessä. Vanhat elohopeahöyrylamput ovat tulossa käyttöikänsä päähän, eikä uusia elohopealamppuja enää myydä.

LED-lamppuja on asennettu viime vuodesta alkaen, ja työ saataneen valmiiksi vuonna 2017, sanoo Kemijärven kaupungin tekninen johtaja Markku Kankaanranta. Koko valaisinkannan uusiminen maksaa kaupungille noin miljoona euroa, joten työ on jaettu usealle vuodelle.

Kankaanrannan mukaan uudet LED-lamput ovat toimineet moitteetta.

– Näistä viime ja tänä vuonna asennetuista LED-lampuista ei ole tarvinnut tehdä yhtään reklamaatiota. Aikaisemmin niissä oli paljonkin korjattavaa.

Kemijärven kaupunki säästää energiaa uusien lamppujen ansiosta ja pitkällä aikavälillä myös rahaa LED-lamppujen halventuneiden hintojen ansiosta, sanoo Kankaanranta.

– Se on selvästi huomattu, että käyttökustannuksista säästää aina, kun vaihtaa uusia lamppuja. Takaisinmaksuaika on vielä aika pitkä, mutta elohopealamput on kuitenkin pakko vaihtaa eikä uusia ole myynnissä.