Museokortti on ollut menestys

Toukokuun alussa käyttöönotetun Museokortin suosio on ollut museoille iloinen yllätys. Sitä on myyty lähes 10 000 kappaletta. Kortti on tuonut uusia tapoja käydä museossa.

Kuva: Satu Nurmio / Yle

Museokorttia on myyty tähän mennessä yhteensä 9 014 kappaletta. Koska alku on ollut rohkaiseva, Suomen Museoliitto aikoo säilyttää kortin vakituisesti myynnissä.

– Kortista tulee pysyvä osa suomalaista museotoimintaa, koska se on mennyt niin hyvin kaupaksi, vaikka ei ole vielä ollut myynnissä kuin vajaa kaksi kuukautta, Suomen Museoliiton pääsihteeri Kimmo Levä kertoo.

Museoliitossa ja museoissa iloitaan kortin saamasta suosiosta.

– Sekä asiakkaat että museot ovat ottaneet kortin hyvin vastaan. Eniten sitä on hankittu pääkaupunkiseudulla, mikä oli ennustettavissakin, koska museotarjonta on rikkaampaa ja se taas motivoi ostamaan kortin.

Kynnys tulla museoon madaltunut

Kimmo Levän mukaan Museokortti on muuttanut ihmisten tapoja käydä näyttelyssä.

Jos ostaa yksittäisen pääsylipun, voi tulla näyttelyähky, kun yrittää kiertää koko museon ja kaikki pitää nähdä kerralla.

Kimmo Levä

– Ennakolta suunnittelemattomat, impulssikäynnit ovat lisääntyneet. Ihmiset poikkeavat näyttelyyn ja katsovat ehkä vain muutaman taulun ja tulevat myöhemmin uudestaan. Jos ostaa yksittäisen pääsylipun, voi tulla näyttelyähky, kun yrittää kiertää koko museon ja kaikki pitää nähdä kerralla, Kimmo Levä sanoo.

Saman on huomannut Järvenpään taidemuseon museopalveluiden päällikkö, Hanna Nikander.

– Toki valtaosa Museokortin ostaneista on aktiivisia museossa kävijöitä ja kulttuuri-ihmisiä, mutta mielestäni nyt kynnys tulla museoihin on madaltunut. Museoon tullaan helpommin vain piipahtamaan, eikä siihen tarvitse varata neljää tuntia aikaa, Nikander toteaa.

– Lisäksi on syntynyt blogeja, joissa asiakkaat kertovat, missä museoissa ovat käyneet ja minkälaisia museoelämyksiä ovat kortilla saaneet, Kimmo Levä kertoo.

Museokortti on lähes 200 museon yhteislippu, joka on voimassa vuoden. Korttiin kuuluvien kohteiden määrää kasvaa jatkuvasti. Heinäkuussa järjestelmään liittyvät myös kaikki Espoon Näyttelykeskus Weegeen kohteet sekä Tammisaaren museokeskus EKTA.

Nykyisin eteläisin korttimuseo on Hangon museo ja pohjoisin Saamelaismuseo Siida Inarissa.

54 euron hintaista korttia voi ostaa Museokortti-museoista tai verkkokaupasta.