Kunnat kauppaavat omaisuuttaan - ostajat kiven takana

Kunnat haluavat eroon tyhjistä rakennuksista joskus jopa ale-hintaan. Käyttämättöminä ne rasittavat kunnan taloutta, sillä jo pelkkä lämpimänä pitäminen maksaa. Kukaan ei kuitenkaan tiedä paljonko kunnilla on omaisuutta kiinni rakennuksissa.

Kotimaa
Pernaja entinen kunnantalo
Loviisa myy Pernajan entisen kunnantalon 105 000 eurolla. Yle

Tarina on tavallinen: Koulu lopetetaan ja lapset kuskataan suurkouluun tai kunta lakkautetaan ja virastot jäävät tyhjilleen. Keskuskunnan käpäliin jää tyhjä ja tarpeeton kiinteistö, joka haluttaisiin pistää lihoiksi. Mutta ostajia ei tahdo löytyä.

Kukaan ei tarkalleen edes tiedä kuinka paljon kunnilla on tyhjiä kiinteistöjä, mutta arvio liikkuu viidessä prosentissa rakennuksista. Kuntien omaisuutta kuvastavasta taseesta liki puolet on kiinteistöjä.

Tutkimusasiamies Veli Pelkonen Kunnallisalan kehittämissäätiö
Tutkimusasiamies Veli PelkonenYle

– Täytyy toivoa, että kunnissa tiedetään mitä rakennuksia omistetaan. Ja sitten mietitään, missä kunnossa ne ovat ja mikä niiden käyttösuunnitelma on, heittää tutkimusasiamies Veli Pelkonen Kunnallisalan kehittämissäätiöstä.

Iso osa kuntien rakennuksista on päässyt vuosien saatossa huonoon kuntoon. Huomio on ollut palveluissa ja niiden tuottamisessa. Kiinteistöt ovat jääneet huomiotta eikä niihin ole käytetty suunnitteluaikaa eikä pohdinta-aikaa.

– En usko että kunnat ovat tietoisesti laiminlyöneet kiinteistöjensä hoitoa, mutta nämä toiset asiat, lähinnä palvelut, ovat olleet enemmän ajankohtaisia, arvelee Pelkonen.

Loviisa toivoo miljoonaa

Loviisa pisti alkukesästä myyntiin kymmenen kiinteistöä. Joukossa on muutama entinen kunnantalo ja -virasto, entinen koulu, nuorisotalo, hammashoitola ja vapaa-ajan asunto. Tavoitteena on kerätä kiinteistökaupoista miljoona.

Loviisan kaupungin tekninen johtaja Ulf Blomberg
Tekninen johtaja Ulf BlombergYle

– Ei niistä valitettavasti hirveästi rahaa saa, mutta päästään kuitenkin eroon monesta kustannuksesta, erityisesti sähköstä ja lämmityskustannuksista. Se on tärkein asia tässä. Siksi hinta on pyritty asettamaan sellaiselle tasolle, että me pääsemme suurimmasta osasta rakennuksia eroon, selvittää Loviisan tekninen johtaja Ulf Blomberg.

Esimerkiksi Pernajan entisestä kunnantalosta saa pulittaa 105 000 euroa. Rahareikiä Loviisassa riittää ja jos kaikki kymmenen rakennusta myytäisiin, saisi siitä sopivan pesämunana esimerkiksi vanhusten palvelutalon rakentamiseen.

Helsinkiläinen ei osta mistä vaan

Kiinteistönvälittäjä Kenneth Hanssonin mukaan entisen Pernajan entinen kunnantalo on yksi helpoimmista myytävistä kiinteistöistä. Se on rakennettu 1920-luvulla, se on hirsirakenteinen ja sillä on vankka graniittinen kivijalka. Ja rakennus on terve.

Kiinteistövälittäjä Kenneth Hansson Itä-Uudenmaan kiinteistövälitys Oy
Kiinteistövälittäjä Kenneth HanssonYle

– Me haemme ostajia kaikkialta maailmasta. Tänne saa tulla vaikka Kaliforniasta tai Australiasta, mutta kyllä se on tämä metropolialue, jolta ostaja löytyy. Pernaja on 80 kilometrin päässä Helsingistä ja sillä on merkitystä, tokaisee Hansson Itä-Uudenmaan Kiinteistövälityksestä.

– En sanoisi, että mikään kiinteistöistä olisi erityisen vaikea myydä, mutta toki rakennukset ovat erityisiä ja niiden ympäristö myös. Kyllä kestää jonkin aikaa ennen kuin tästä entisestä kunnantalosta saa omanlaisensa, pohtii Hansson.

Kiinteistöissä muhivat riidan ainekset

Kiinteistöt ovat kunnille paitsi rasite myös merkittävää omaisuutta. Kuntien taseista keskimäärin puolet on kiinteistöjä ja kuntayhtymien taseista vielä isompi osa. Tässä piilee myös riidan siemen, sillä tuleva sote-uudistus koskee myös kuntien omaisuutta.

– Itse uskon vahvasti, että tämä kiinteistöasia nousee lähimmän vuoden tai lähivuosien aikana esille sote-uudistuksen takia. Kun ryhdytään yhdistymään niin kyllä kunnat haluavat pitää kiinni omista omistuksistaan ja oikeuksistaan suhteessa kuntayhtymiin, arvio tutkimusasiamies Veli Pelkonen.

– Toivoisinkin, että valtiovalta ohjaisi sivistyneesti ja kohteliaasti tätä kiinteistöasiaa sote-uudistuksen yhteydessä, toivoo Pelkonen.