1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Natsimiehittäjien verilöylystä selvinnyt Efstathia Ateenasta: ”Elämässä ei saa luovuttaa”

86-vuotias Efstathia Kremmou-Georgakou todisti toisessa maailmansodassa koko perheensä tappamisen pienessä kreikkalaisessa Distomon-kylässä. Seurasimme Efstathiaa Distomon uhrien vuosittaiseen muistojuhlaan.

Ulkomaat
Efstathia Kremmou-Georgakou, 86-vuotias, Kreikka
Efstathia Kremmou-GeorgakouSara Saure / Yle

Efstathia Kremmou-Georgakou on vuodattanut elämässä kyyneleitä.

Olemme autossa matkalla Ateenasta Parnassos-vuoren juurelle, 86-vuotiaan Efstathian synnyinkylään Distomoon.

Perillä on tiedossa vuosittainen muistojuhla saksalaismiehityksen aikana tapetuille 228 kyläläiselle. Heidän joukossaan on Efstathian koko lapsuudenperhe – isä, äiti ja kolme sisarusta.

Matkan varrelle jäävä natsimuistomerkki kertoo, että Distomon kaltaisia esimerkkejä on muuallakin maassa saksalaisten tehtyä kreikkalaisiin kyliin 1941-1944 tappoiskuja ja tuhopolttoja kostona vastarintaliikkeen toimista.

Natsien julmuudet julki

Ensisilmäyksellä Distomo on keskusaukioineen ja kahviloineen kuin muut kreikkalaiskylät.

Kun Efstathia pysähtyy kotitalolleen ja muistelee siellä 10.kesäkuuta 1944 odottanutta näkyä, käy selväksi että Distomo ei ole mikä tahansa kylä. Miltä 13-vuotiaasta tytöstä onkaan tuntunut löytää sisältä perheensä ruumismeressä, pestä kuolleiden törröttäviä luita ja päistä valuneita aivoja ja havahtua jääneensä ypöyksin?

Tarkastelen tämän jälkeen kylää kylmin väristyksin. Huomaan pohtivani, missä taloissa saksalaiset ovat teloittaneet imettäviä äitejä ja murskanneet vauvojen kallot aseen perällä.

Uhreista iso osa oli juuri naisia, vanhuksia ja pikku lapsia.

Efstathian unelma on, että Kreikassa ja Saksassa opittaisiin tuntemaan paremmin natsirikokset siviilejä vastaan.

– Liian harva tietää totuuden. Menneisyydestä opiksi ottaminen voi ehkäistä virheiden uusiutumisen. Jakamalla elämäntarinaani eteenpäin unelmani ehkä toteutuu, Efstathia arvelee.

Siviiliuhrien korvaukset maksamatta

Saksalaismiehityksessä 558 000 kreikkalaista kuoli nälkään ja sairauksiin tai teloitettiin. Noin 1200 000 ihmistä jäi kodittomaksi.

Efstathia on yksi distomolaisista, jotka haastoivat 1995 Saksan liittohallituksen oikeuteen kylän joukkomurhasta.

Siviiliuhrien vahingonkorvaukseksi päätettiin paikallisessa oikeudessa noin 28 miljoonaa euroa. Summa on Saksalta maksamatta. Kreikan korkeimman oikeuden mukaan Distomon uhrien omaisilla olisi oikeus takavarikoida Saksalle kuuluvaa omaisuutta. Päätös on Kreikan oikeusministerien haluttomuuden vuoksi kuitenkin vahvistamatta.

– Joitain hirveyksiä ei vain voi antaa anteeksi. En silti syytä tavallisia saksalaisia heidän isoisiensä teoista, Efstathia sanoo.

Vahva nainen

Efstathia ei pääse etenemään Distomon kujilla montaakaan askelta ilman tervehdyksiä kaikenikäisiltä. Hänen menetyksensä ovat yleisesti tiedossa.

– Ihailemme Efstathiaa ja ammennamme hänen kaltaisistaan ihmisistä voimaa, sanoo Efstathian kotitalon nykyinen asukas Anastasios Vellios.

Päättäväisyytensä Efstathia osoittaa Distomon muistojuhlassa. Hän muistuttaa kirkossa Kreikan presidenttiä kylän kokemien vääryyksien korjaamisesta.

Sitten hän yllättäen pyörtyy. Tunnelataus on liian suuri. Osansa jännityksessä lienee suomalaisen tv-reportaasin teolla.

Kun muut kyläläiset jatkavat muistotilaisuutta ja kävelevät ylös kukkulalle rakennetulle uhrien mausoleumille, Efstathia kuljetetaan toivuttuaan paikalle poliisisaattueessa. Hän ei ole menettänyt vuosijuhlaa kertaakaan. Periaate ei saa rikkoutua tänäkään vuonna.

Perheen pääkallot lasikaapissa

Kukkulalla seremonia etenee uhrien nimien ja iän ääneen lukemisella. Jokaista nimeä seuraa vastaus ”On paikalla.”

Pienimpien uhrien nimien kohdalla Kreikan arkkipiispa Hieronymos vajoaa syvälle tuoliinsa ja puristaa keppiään silmät ummessa. Arvelen rukouksen lähtevän lasten puolesta kaikkialle sodan julmuuksiin.

Muistojuhla manner-Kreikan jylhän luonnon keskellä on koskettava.

Tilaisuuden päätyttyä Efstathia näyttää minulle lapsuuden perheensä pääkallot mausoleumin vitriinistä.

– Haluan läheisilleni moraalisen oikeutuksen ennen kuolemaani, Efstathia huokaa.

Sytytämme tuohukset. Se on vähintä mitä voin tehdä.

Ja halata Efstathiaa.

Kaiken menettäminen ja katkeruus ovat varjostaneet Efstathian elämää, mutta hän on kamppaillut jaloilleen. Muistan Efstathian neuvon Ateenassa ennen matkaamme.

– Vaikeudet vahvistavat ja pakottavat selviytymään. Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa alusta. Tärkeintä on, että elämässä ei luovuta.

Juttu on osa Ajankohtaisen kakkosen Vanhat ja viisaat -sarjaa. Muut sarjan osat voit katsoa täältä ja täältä sekä täältä. Efstathian tarinaa voit seurata lisää Yle Areenassa lähetyksestämme tai TV2:lla tiistaina 30.6. klo 21.00.

Lue seuraavaksi