Hyppää sisältöön

Useita kaatuneita puna-armeijan sotilaita löydetty Ilomantsista – etsinnät jatkuvat

Polvikoskelta, itärajan läheisyydestä on löydetty useita venäläisiä vainajia. Vainajat ovat todennäköisti kuolleet jatkosodan aikaan Ilomantsin taistelussa vuonna 1944. Kyseessä on ensimmäinen iso kaatuneiden puna-armeijan sotilaiden etsimisyritys Ilomantsissa.

Kuva: Otso Nygren

Ilomantsin Polvikoskelta on löydetty useita kaatuneita puna-armeijan sotilaita.

Ilomantsin sotahistoriallinen työryhmä, Petroskoin yliopisto, Itä-Suomen poliisi ja Pohjois-Karjalan rajavartiosto etsivät neuvostoliiton sotilaita, jotka ovat kaatuneet Ilomantsin taistelussa vuonna 1944.

Venäläiset etsivät vainajia Ilomantsin alueelta heti talvisodan jälkeen, mutta kaikkia kaatuneita ei saatu siirrettyä. Samalla alueella käytiin kiivas kamppailu, Ilomantsin taistelu (siirryt toiseen palveluun), jatkosodan aikaan 31.7.1944.

– Meillä on oikeastaan runsauden pula hautapaikkojen suhteen. Täällä on sekä talvisodan että jatkosodan vainajia maastossa, Ilomantsin sotahistoriallisen seuran sihteeri Otso Nygren toteaa.

Veteraaneilta saatujen tietojen mukaan Polvikoskella kaatui heinäkuun viimeisenä päivänä kymmeniä puna-armeijan sotilaita.

Ensimmäinen iso puna-armeijan sotilaiden etsintä

Nyt tehtävä etsintä on ensimmäinen merkittävä yritys rauhan aikana löytää puna-armeijan sotilaita. Suomalaisia vainajia alueelta on aikaisemmin etsitty ja löydetty.

Todennäköisesti löydämme vielä lisää kaatuneita.

Otso Nygren

– Olemme eri lähteistä, sotapäiväkirjoista ja sotaveteraaneilta itseltään haastattelemalla keränneet tietoja mahdollisista hautapaikoista ja sitä kautta olemme löytäneet kohteita, Nygren kertoo.

Polvikosken alueelta on löydetty runsaasti luita, löydettyjen vainajien tarkkaa määrä on vaikea sanoa. Vainajia on etsitty muun muassa ruumiskoiran avulla.

– Me olemme löytäneet nyt useita vainajia. Todennäköisesti löydämme vielä lisää kaatuneita.

Vainajat jäävät Ilomantsiin?

Kaatuneiden luita on löydetty Ilomantsista aikaisempina vuosinakin runsaasti. Löydöt on usein tehty metsätaloustöiden yhteydessä. Löytyneille luille ei ole ollut kunnollista sijoituspaikkaa.

Vainajat pysyvät täällä ikuisesti.

Otso Nygren

– Suunnitelmissa on perustaa hautapaikka ja pienimuotoinen muistomerkki. Alustava suunnitelma on olemassa, mutta päätökset puuttuvat.

– Joka tapauksessa yhtään vainajaa Ilomantsista ei ainakaan siirry Venäjälle vaan vainajat pysyvät täällä ikuisesti, Nygren toteaa.

Nygren arvioi, että venäläiset saattaisivat haluta vainajat takaisin omaan maahansa.

– Tämä on niin monimutkainen prosessi. Meillä näkökohtana ovat sukulaiset, joilla on omaisia kaatunut Ilomantsin alueella. He voisivat tulla katsomaan taistelupaikkoja ja muistelemaan sukulaisiaan muistomerkin luo.

"Historia tulee käsin kosketeltavaksi"

Viiden etsintäpäivän aikana ehditään käydä läpi vain pieni alue metsää. Etsintöjä aiotaankin jatkaa ensi vuonna.

Kyllähän se on hieman sekalaiset tunteet.

Otso Nygren

Etsijöille löydöt ovat ristiriitaisia.

– Kyllähän se on hieman sekalaiset tunteet. Se on tavallaan lähihistoriaa, mutta siitä on yli 70 vuotta. Historia tulee tässä käsin kosketeltavaksi, Nygren sanoo huokaisun jälkeen.