1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. humpat

Humppa jäi ysärimusiikin jalkoihin

Tuhannet ihmiset osallistuivat viikonlopun kesätapahtumiin Etelä-Karjalassa. Jalokivet ja ysärimusiikki kiinnostivat humppaa enemmän.

Cat Cat avasi Imatra Music Go 90's -festivaalin.

Viikonlopun tapahtumat saivat ihmiset liikkeelle Etelä-Karjalassa. Maksullisista tapahtumista vetovoimaisimpia olivat Ylämaan jalokivimessut sekä Imatra Music - Go 90's, joissa molemmissa kävi noin 5 000 vierasta.

Jalokivimessujen 4 600 - 4 700 messuvierasta olivat ympäri Suomea ja jopa ulkomaita myöten. Runsaasti messut kiinnostivat esimerkiksi saksalaisia. Joukossa on paljon jalokiviharrastajia sekä alan ammattilaisia. Kolmepäiväisten messujen kävijämäärä oli lähellä tavanomaista.

Jalokivimessuilla yleisöä kiinnosti eniten kiinalainen Gem Animals -näyttely, työnäytökset sekä omien kivien tunnistus. Myös hiekkalaatikkoon tehty aarteenetsintä oli suosittua.

Imatra puolestaan veti puoleensa ysärimusiikin ystäviä. Arvioiden mukaan perjantain konsertteihin osallistui 2 000 ja lauantain 3 000 kuulijaa.

– Yli odotusten meni, iloitsee Imatra Music - Go 90's tuottaja Tuomas Hallikas.

Tapahtuman jatko on vielä auki, mutta todennäköisesti ysärimusiikkia kuullaan Imatralla myös jatkossa.

Humppanostalgia ei purrut odotetusti

Humppanostalgia ei ottanut tuulta purjeisiinsa odotetulla tavalla. Lappeenrannan linnoituksessa Humppaa ja Skumppaa -festivaali herätteli 1970-luvun humppafestivaalien perinnettä. Aloituspäivä lähti liikkeelle vauhdikkaasti loppuunmyydyllä konsertilla ja perjantain päivähumpat vetivät hyvin väkeä.

Katri Helenaan ja nuorille suunnattuihin esiintyjiin kiinnostus oli sen sijaan vaisua. Viesti Kaukolasipartion ja Redraman esiintymisistä ei todennäköisesti tavoittanut nuorempaa polvea. Tapahtuman nimi johdatti nuoret harhaan.

– Humppa taisi karkoittaa nuoremmat, arvelee Petteri Ukkola, yksi festivaalin järjestäjistä.

Vastaanotto Humppaa ja Skumpaa -festivaalille oli kuitenkin postiviinen ja tunnelma oli järjestäjien mukaan hyvä, joten jatkoa tapahtumalle saadaan.

Myös Savitaipaleella oltiin ilahtuneita saadusta vastaanotosta. Savitaipale Soi onnistuneesti, ja kävijöitä oli odotettua ennemmän.

– Jokainen tapahtuma meni plussan puolelle, sanoo tapahtuman toiminnanjohtaja Mika Terho.

Vaikka Savitaipale Soin lopullista kävijämäärä ei ole vielä laskettu, tapahtuma oli onnistunut. Tapahtumasta saatu palaute on ollut positiivista.

Markkinatunnelma veti puoleensa

Viikonlopun suurin tapahtuma oli ylivoimaisesti Lappeenrannan Kansainväliset Suurmarkkinat. Niissä vieraili neljässä päivässä yli 70 000 kävijää. Tapahtumavastaava Ari Kallaksen mukaan markkinat olivat suuri menestys.

Markkinoilla oli yli 100 yrittäjää 30:stä eri maasta, jotka myös olivat tyytyväisiä tapahtumaan.