Australiassa ennätyskorvaukset hyväksikäytetyille siirtolaislapsille

Lähes 150 ihmistä oli mukana ryhmäkanteessa Australian hallitusta, Uuden Etelä-Walesin paikallishallitusta ja Fairbridgen maatilakoulua vastaan. Maatila pyöri lasten pakkotyöllä.

Ulkomaat
Kartta.
Fairbridgen maatilakoulu sijaitsi Molongin kylässä.

Australiassa siirtolaislasten koulussa hyväksikäytetyille ihmisille on myönnetty historiallisen suuret vahingonkorvaukset, kertovat australialaismediat.

Lähes 150 ihmisen nostamassa ryhmäkanteessa syytettiin Australian hallitusta, Uuden Etelä-Walesin osavaltion hallitusta ja Fairbridgen maatilakoulua lasten institutionaalisen hyväksikäytön sallimisesta. Kanteen mukaan kouluun sijoitettujen lasten pahoinpitelyt ja seksuaalinen hyväksikäyttö jatkuivat vuosikymmenten ajan, 1938–1974.

Sovitteluratkaisussa päätettiin perustaa Fairbridgen maatilakoulua käyneille 24 miljoonan Australian dollarin eli runsaan 16,5 miljoonan euron suuruinen säätiö, josta myös muut kuin ryhmäkanteessa mukana olleet voivat saada korvauksia.

Asianajajien mukaan uudessa Etelä-Walesissa sijainnut Fairbridgen maatilakoulu otti vastaan satoja köyhiä brittilapsia toisen maailmansodan jälkeen. Nuorimmat tulijoista olivat neljävuotiaita, eivätkä monet nähneet vanhempiaan enää koskaan.

Maatilan töitä opettava koulu oli lapsille karu kasvuympäristö: tilan kukoistus oli lasten pitkien työpäivien ansiota, ja monet ovat jälkikäteen kertoneet henkilökunnan pahoinpidelleen ja hyväksikäyttäneen heitä.

Toisen maailmansodan jälkeen Australiaan saapui tuhansia siirtolaislapsia, joista suurin osa sijoitettiin laitoksiin. Hallitus on arvioinut, että vuosina 1947–67 noin 7 000–10 000 lasta tuotiin maahan. Suurin osa heistä oli köyhien perheiden lapsia Britanniasta.

Lähteet: AFP