Röyhkeät varkaat irroittivat koko keittiön – löytyi asennettuna uudesta kodista

Poliisi on selvittänyt ison rikosvyyhden, johon liittyy useita mökkimurtoja Kaakkois-Suomessa. Varkaat veivät mökeistä lähes kaiken, mikä irti lähti.

Kotimaa
Kesämökki.
Arja Lento / Yle

Poliisi on selvittänyt rikossarjan, johon liittyy useita mökkimurtoja Etelä-Karjalan, Kymenlaakson ja Etelä-Savon alueilla.

Vapaa-ajan asuntoihin kohdistuneissa murroissa on anastettu suuri määrä omaisuutta. Joissakin tapauksissa asunnot on tyhjennetty lähes täysin. Poliisi on tehnyt useita kotietsintöjä eri puolilla Kaakkois-Suomea ja etsintöjen yhteydessä on takavarikoitu suuri määrä tavaraa.

Tutkinnassa on selvinnyt myös muita kuin omaisuusrikoksia. Etelä-Karjalan käräjäoikeus vangitsi huhtikuussa rikosvyyhdin päätekijät. Vangittuina ovat olleet rikollista toimintaa johtanut 48-vuotias mies ja 27-vuotias nainen.

– Mies on ollut toiminnan aivot. On ilmeistä, että päätekijä on rahoittanut rikollisella toiminnalla huumeiden hankintaa ja elämistään yleisesti, kertoo rikoskomisario Ari Järveläinen.

Päätekijöiden lisäksi vyyhdessä on ollut mukana kaksi rikoskumppania ja kuusi varastetun tavaran kätkijää.

Mies on ollut toiminnan aivot. On ilmeistä, että hän on rahoittanut rikollisella toiminnalla pitkään elämistään.

Ari Järveläinen

Pannulaputkin vietiin

Savitaipaleen alueella tehtiin alkuvuoden aikana kaksi törkeää varkautta, joissa vapaa-ajan asunnoista ja varastoista anastettiin muun muassa auton renkaat, työkaluja, koruja, televisio, muuta elektroniikkaa, takka, saunakiuas, aurinkopaneeli, ulko-ovi, vaatekaappi sekä pihalla ollut auto.

Kouvolassa ja Mäntyharjulla murtauduttiin helmi-huhtikuun välisenä aikana kymmeneen eri mökkiin ja näistä varastettiin suuri määrä omaisuutta. Varkaiden mukaan lähti muuan muassa mönkijä, peräkärry sekä keittiön kalustus kodinkoneineen ja kivitasoineen.

– Yhdessä tapauksessa anastettu keittiön kalustus oli osittain asennettu kouvolalaisen yksityishenkilön kotiin. Asunnon haltijaa epäillään kätkemisrikoksesta, Järveläinen kertoo.

Tutkinnassa on ilmennyt syitä epäillä päätekijää myös törkeästä varkaudesta Kouvolan Valkealassa viime vuoden keväänä.

Varkaiden mukaan lähti omaisuutta hieman yli 30 000 euron arvosta: muun muassa sängyt, sohvat, kiuas, ilmalämpöpumppu, lämminvesivaraaja, hella, astianpesukone, saunan ovi, ulko-ovi karmeineen, wc-istuin, takan tuhkaluukku ja jopa uunikintaat.

Naisen sieppaus

Vyyhteen liittyy myös vapaudenriisto, kun imatralainen nainen kuljetettiin helmikuussa vastoin tahtoaan Imatralta Kouvolaan, jossa hänet sidottiin ja pahoinpideltiin.

– Tutkinnassa selvisi, että asiassa oli kyse velasta.

Anastettu keittiön kalustus oli osittain asennettu kouvolalaisen yksityishenkilön kotiin.

Ari Järveläinen

Poliisi teki Ruokolahdella maaliskuussa kotietsinnän vankina olleen naisen asuntoon ja asunnosta takavarikoitiin amfetamiinia. Tekoa tutkitaan huumausainerikoksena.

Päätekijät jäivät kiinni kotietsinnän yhteydessä Kouvolassa.

Moottoripyöriä ja aseita

Tutkittavana olevaan rikossarjaan liittyy myös toinen rikossarja, joka on tutkittu kevään aikana Kouvolassa. Poliisi pysäytti maaliskuussa Ruokolahdella pakettiauton, jonka kuljettajaa epäillään useista rikoksista.

Miehen hallusta löytyi Tampereelta anastettu moottoripyörä, Kouvolasta anastettuja kevytmoottoripyöriä, Lappeenrannasta vietyjä kevytmoottoripyörä sekä Sysmästä anastettu pakettiauto. Esitutkinnan aikana miehen hallusta takavarikoitiin useita anastettuja ampuma-aseita.

Poliisin kotietsinnöillä takavarikoima omaisuus, on jo pääosin palautettu omistajilleen.

– Tutkinta on vaatinut hikeä ja kyyneleitä, mutta kiinniottojen ja kotietsintöjen jälkeen Kaakonkulman mökkimurtorintamalla on ollut mukavan rauhallista.