Israelilaisten erikoisen Savon-valloituksen tausta: "Teiltä jää huomaamatta jotain"

Kaavin Petäjäsaari oli vielä jokin aika sitten vain yksi Suomen sadoistatuhansista sisävesien saarista. Kun ulkomaalaiset liikemiehet kiinnostuivat saaresta, siitä tuli valtakunnallinen puheenaihe.

Kotimaa
Kuvakaappaus Ecoland-yhtiön Kaavin-lomakylää markkinoivalta sivulta.
www.ecoland.co.il

Ensin israelilaistaustainen sijoittajaryhmä ostaa 115 000 eurolla seurakunnalta saaren keskeltä Savoa, kaukaa kasvukeskuksista. Sen jälkeen he kertovat rakentavansa saareen 3,5 miljoonan euron lomakylän.

Toiveena on, että viime päivinä Suomen medioissa ihmeteltyyn lomasaareen tungeksii matkailijoita tuhansien kilometrien päästä eri puolilta Eurooppaa. Jos tämä kaikki toteutuu, kuulostaa siltä, että suomalaisilta on jäänyt jotain huomaamatta oman maamme kaupallisesta potentiaalista.

– Kyllä, teiltä jää huomaamatta jotain. Joskus kun tottuu maisemaan, säähän ja maan kauneuteen, sitä ei arvosta tarpeeksi. Ehkä pystymme nyt näyttämään teillekin, että teillä on mahtava maa, hehkuttaa Kaavin-hankkeen takana olevan Ecolandin omistaja Amir Weil.

Suomi-kärpänen puraisi Sveitsissä asuvaa liikemiestä jo aikaa sitten. Kaikki sai alkunsa kymmenen vuotta sitten, kun hänen yhtiökumppaninsa matkusti Suomeen häämatkalle.

– Hän rakastui Suomeen ja sen jälkeen muutkin osakkaat ovat käyneet Suomessa ja rakastuneet maahan. Aloimme ajatella, että miksi emme näyttäisi muillekin, että millainen maailma täällä onkaan.

"Kunnanjohtaja kuulee kaikenlaista"

Weil ja kaksi muuta israelilaistaustaista liikemiestä ryhtyivät etsimään sopivaa kohdetta ekologiselle mökkikylälle Suomesta. Kriteerinä oli hiljainen paikka keskisestä Suomesta, josta olisi suhteellisen lyhyt matka sekä Lappiin että Helsinkiin.

Liikemiesryhmän toive kantautui Kaavin kunnanjohtajan Ari Sopasen korviin – sen tarkemmin kunnanisä ei suostu paljastamaan osallisuuttaan hankkeen alkuun.

– Kunnanjohtaja kuulee kaikenlaista, hän heittää arvoituksellisesti.

Venäjä on iso maa ja sieltä voi tulla paljon turisteja, mutta meille on helpompaa keskittyä niihin maihin, jotka tunnemme.

Amir Weil

Amir Weilin mukaan Kaavi oli heidän hankkeensa kannalta täydellinen paikka kolmesta syystä: sijainti keskisessä Suomessa on yksi, maisemat ovat toinen ja kaavilaiset ihmiset kolmas.

Kyynisestä näkökulmasta Petäjäsaari on vain yksi sadoistatuhansista suomalaisista saarista, jotka ovat kesäisin itikoiden ja talvisin lumen valtaamia. Ecoland näkee asian toisin. Heidän hepreankielisillä nettisivuillaan paikkaa markkinoidaan "taianomaisena saarena".

– Tulemme paikasta, jossa ei ole saaria. Kaaville tuleminen on meille kuin unelma. Ihmiset, joita tuomme, etsivät hiljaisia paikkoja.

Edes talvikausi ei pelota Ecolandin puuhamiestä: hän sanoo tuntevansa Suomen talviset olot ja vakuuttaa, että lomakohde pidetään toiminnassa ympäri vuoden.

Kaavin kunnanjohtajalle Ari Sopaselle Ecolandin paikkavalinta ei ole samanlainen ihmetyksen aihe kuin monille muille.

– Kovasti tentataan, että miksi Kaavi. Miksi ei Kaavi? Perustellusti voi väittää, että olemme Itä-Suomen matkailun keskiössä. Onhan niin, että Kuopio, Joensuu, Tahko ja Koli ovat kaikki kohtuullisen matkan päässä.

Kova väite jo myydyistä mökeistä

Jos Weilin antamat tiedot pitävät paikkansa eikä mukana ole kauppamiehen optimismia, Kaavin-hanke on lähtenyt todella hyvin käyntiin. Hän nimittäin kertoo saaneensa jo 12 suunnitellusta 24 mökistä myytyä ennakolta, kunkin noin 100 000 euron hintaan.

– Saamme puheluita kaikkialta Euroopasta ihmisiltä, jotka eivät ole olleet Suomessa, mutta ovat kuulleet tästä.

Kaavin kunnanjohtaja Sopanen ihmettelee hiukan Weilin lausuntoa mökkien myynnistä. Hän epäilee israelilaisen tarkoittavan ennakkovarauksia. Itsellään hänellä ei ole tietoa siitä, kuinka suuri osa mökeistä olisi myyty tai varattu.

Kunnalla ei joka tapauksessa pitäisi olla huolenaiheita Ecolandin hankkeeseen liittyen. Sopanen sanoo tehneensä jo alussa selväksi, että kunta ei aio osallistua hankkeeseen rahallisesti.

Joskus kun tottuu maisemaan, säähän ja maan kauneuteen, sitä ei arvosta tarpeeksi.

Amir Weil

– Ehei, ei me lähdetä semmoisiin. Kunnan tehtävänä on laatia saareen parempi kaava kuin mikä siellä nyt on.

Kaavoitus onkin hyvin tärkeä, ellei jopa tärkein osa israelilaisten kunnianhimoista hanketta. Mikäli riittävää rakennusoikeutta ei saada Petäjäsaareen, koko lomakylä jää toteutumatta.

Muitakin epävarmuustekijöitä on: Ecolandin mukaan yksi niistä on "ekologisten aspektien onnistuminen" hankkeessa. Tämä tarkoittanee saareen suunniteltuja aurinko-, tuuli- ja maalämpöjärjestelmiä.

Kunnanjohtaja Sopanen huomauttaa, että vielä puuttuu myös seurakunnan lainvoimainen päätös myydä saari sijoittajille.

"Se on hölynpölyä!"

Suomalaisessa mediassa israelilaisten erikoinen Savon-valloitus on noteerattu näkyvästi. Ecolandin omistaja Amir Weilin mukaan keskustelussa on liikkunut myös virheitä, kuten se, että kohde olisi tarkoitettu ainoastaan israelilaisille.

– Näimme sen ja yllätyimme, koska se on hölynpölyä. Markkinoimme mökkejä kaikille, mutta etupäässä israelilaisille, saksalaisille ja englantilaisille, hän sanoo.

Weil tähdentää vielä, että kyseessä ovat myytävien mökkien kohdemarkkinointimaat. Kun tyhjillään olevia mökkejä vuokrataan eteenpäin, niitä tarjotaan kaikkialle: myös kaavilaisille.

Kovasti tentataan, että miksi Kaavi. Miksi ei Kaavi? Perustellusti voi väittää, että olemme Itä-Suomen matkailun keskiössä.

Ari Sopanen

Miksi Ecoland ei halua markkinoida mökkejä venäläisille, jotka ovat perinteisesti arvostaneet matkailua suomalaisessa luonnossa? Weilin mukaan syy löytyy siitä, että kukaan kolmesta osakkaasta ei tunne Venäjää.

– On vaikea markkinoida sellaiseen paikkaan, jota ei tunne. Venäjä on iso maa ja sieltä voi tulla paljon turisteja, mutta meille on helpompaa keskittyä niihin maihin, jotka tunnemme.

Esikuvana Schwarzwald

Ecolandin suunnitelmana on rakentaa Petäjäsaareen 24 mökin lomakylä ja niiden yhteyteen yhteinen klubirakennus keittiöineen ja yhteisine tiloineen. Saaren keskelle tulisi asukkaiden puistoalue.

Toinen puoli saaresta jätettäisiin kaikille avoimeksi ympäristöpuistoksi. Weilin mukaan vastaavia kohteita löytyy Saksan Schwarzwaldista.

Tavoitteena on saada ensimmäiset matkailijat Petäjäsaareen vuoden 2017 kesällä. Se edellyttää sitä, että rakennuslupa heltiää noin vuoden sisällä ja että rakentaminen saadaan käyntiin seuraavaksi talvikaudeksi.

Mikäli hanke onnistuu, yritys on valmis rakentamaan samankaltaisia matkailukohteita muuallekin Suomeen. Valmiita suunnitelmia ei sentään vielä ole olemassa.

– Koska tämä on ensimmäinen projekti, emme nyt välitä niinkään tuotoista vaan siitä, että konsepti toimii. Jos tämä onnistuu, tiedämme lisää ja seuraavat projektit ovat fiksumpia, Weil miettii.

Iisalmen Sanomat kertoo, että israelilainen kiinteistösijoittaja on ostanut maata myös Sonkajärveltä. Sijoittaja aikoo rakentaa Sälevä-järven Hautasaareen neljän hehtaarin alueelle loma-asuntoja matkailijoita varten.

Ecoland-yrityksen Amir Weil painottaa Yle Savolle, että hankkeiden takana on kaksi erillistä toimijaa. Sonkajärven saaren omistava sijoittaja on kuitenkin mukana myös Kaaville lomakylää suunnittelevassa Ecoland-yrityksessä.