Mara: Kylmä alkukesä on vienyt ravintoloilta miljoonia

Matkailu- ja ravintola-alan etujärjestön Maran toimitusjohtajan Timo Lapin mukaan kylmä alkukesä on aiheuttanut ravintoloille miljoonien eurojen menetykset. Linnanmäellä kävijöitä on taas riittänyt viimevuotista enemmän – kylmästä säästä huolimatta.

Kotimaa
Ihmisiä Linnanmäellä Rinkeli maailmanpyörässä 26. kesäkuuta 2015 Helsingissä.
Jarmo Stenmark / Lehtikuva

Kylmä alkukesä on karkottanut asiakkaat ravintoloiden terasseilta ja aiheuttanut ravintoloille miljoonien eurojen menetykset, arvioi matkailu- ja ravintola-alan etujärjestön Maran toimitusjohtaja Timo Lappi.

– Menetykset lasketaan miljoonissa euroissa koko alalla. Pahiten ovat kärsineet sellaiset kesäravintolat, joilla on isot kesäterassit suhteessa sisätiloihin. Mitä isommat terassit, sitä enemmän ravintola yleensä kärsii huonosta säästä.

Hellaraja saatiin lopulta maanantaina rikottua, mutta lämminkään loppukesä ei riittäisi Lapin mukaan pelastamaan ravintoloiden tulosta.

– Ei sitä pystytä millään kirimään, mutta voidaan saada siedettävä tulos. Kotimainen ostovoima on heikkoa, ja ihmiset liikkuvat vähän. Halvemmat matkakohteet vetävät sekä säiden että halvempien hintojen puolesta.

Alkukesä oli poikkeuksellisen kylmä ja sateinen.

Linnanmäellä riittää kävijöitä

Huvipuistossa huono sää ei vaikuta yhtä paljon kuin terassilla. Linnanmäellä kävijöitä on riittänyt enemmän kuin viime vuonna alkukesästä. Tosin myös viime vuonna alkukesä oli kolea.

– Joka vuosi alkukauteen mahtuu sateisia ja aurinkoisia päiviä. Ihan hellepäivänä huvipuisto ei ehkä ole kaikkein miellyttävin paikka olla, joten meille on olleet ihan hyviä nämä säät, sanoo Linnanmäen toimitusjohtaja Pia Adlivankin.

Maanantaina iltapäivällä lämpötila on kohonnut laajoilla alueilla selvästi yli 20 asteen ja lämpimintä on ollut idässä ja kaakossa. Tiistaina sää viilenee, mutta loppuviikolla voidaan mitata taas hellelukemia.