"Liian halpa tönö myytäväksi kalliilla" – perinteisten lippakioskien tulevaisuus hämärän peitossa

Helsingin kaupunki on ilmoittanut, että se laittaa omistamistaan lippakioskeista kymmenen myyntiin, kun niiden vuokrasopimukset syyskuussa loppuvat. Esimerkiksi Käpylässä on mietitty, voisivatko alueen asukkaat ostaa kioskin joukkorahoituksen avulla. Kallion Karhupuistossa taas haluttaisiin ensin tietää kioskin hinta.

Kotimaa
Karhupuiston lippakioskilla tulevaisuus huolettaa.
Karhupuiston lippakioskilla on funkkis-tyylinen katto.Yle

Helsingissä useiden lippakioskien tulevaisuus on epäselvä. Helsingin kaupunki on ilmoittanut, että se laittaa omistamiaan lippakioskeja myyntiin, kun niiden vuokrasopimukset syyskuussa loppuvat.

Helsinki on perustellut myyntisuunnitelmia muun muassa kioskien huonolla kunnolla.

Esimerkiksi Käpylässä on mietitty, voisivatko alueen asukkaat ostaa kioskin joukkorahoituksen avulla. Käpylän lippakioskissa on ollut viime vuosina kahvila- ja kulttuuritoimintaa, ja alueen asukkaat toivovat, että samankaltainen toiminta jatkuisi.

Pelkona Käpylässä on se, että kioskiin voisi tulla jotain alueen henkeen huonosti istuvaa kaupallista toimintaa, jos kaupunki myisi kioskin kenelle tahansa.

– Olen tutkinut erilaisia rahoitusmuotoja ja ollut myös yhteydessä Käpylän Kulttuuriyhdistykseen. Koska Kulttuuriyhdistys on jo valmis yhdistys, heillä olisi rahankeruumahdollisuus, sanoo käpyläläinen Pertti Hänninen, joka haluaa pelastaa kioskin.

Kioskin pelastamisesta on innostuttu ainakin sosiaalisessa mediassa: yhteisöpalvelu Facebookissa kioskin ostamista kannattaa yli parituhatta ihmistä.

– Se on ihan hyvin, koska Käpylässä asukkaita on noin 8 000, Hänninen toteaa.

Jos Käpylän kioskin ostaminen joukkorahoituksella onnistuisi, Hänninen arvioi, että suunnilleen 100 euroa voisi olla hyvänsuuruinen osuus osallistua.

Kaupunki jättää itselleen 14 kioskia

Helsingin kaupungin myytävien lippakioskien listalla on myös muun muassa Kallion Karhupuiston kioski.

Kioskissa on toiminut jo 13 vuoden ajan kesäkahvila Bear Park Cafe Mikko Aution ohjaksissa.

Autiolla ei ole vielä suunnitelmia siitä, aikooko hän ostaa kioskin. Ensin hän haluaisi tietää kioskin myyntihinnan.

– Rakennuksena tämä puinen tönö ei ole minkään arvoinen. Tämä on myös Museoviraston suojelema, joten ei voi tietää, mitä tästä pyydetään. Tämä on liian halpa tönö myytäväksi kalliilla, Autio sanoo.

Kaupungin toimintatapaan kioskiasiassa Autio pettynyt.

– Minä olen toiminnallani tuonut lisäarvoa tälle kioskille ja sehän on esiintynyt kaupungin matkailumainonnassakin. Näiden 13 kesän aikana olen työllistänyt yli 50 ihmistä eli ties miten monta veroeuroa olen tähän kaupunkiin tuonut.

Autio arvioi, että pienet yksityisyrittäjät tuskin pystyvät lippakioskeja ostamaan

Kaupungin myyntilistalla on yhteensä 10 lippakioskia ympäri kaupunkia. Kaupungin haltuun jää vielä 14 kioskia