Espanjassa ja Portugalissa kärvistellään yli 40 asteen kuumuudessa

Cordoban maakunnassa elohopean odotetaan kipuavan maanantaina jopa 44 asteeseen.

Ulkomaat
Nainen vilvoitteli suihkulähteessä Sevillassa 28. kesäkuuta 2015.
Nainen vilvoitteli suihkulähteessä Sevillassa 28. kesäkuuta 2015. Cristina Quicler / AFP / Lehtikuva

Espanjan ja Portugalin eteläosissa on mitattu tänään maanantaina yli 40 asteen lämpölukemia. Kummassakin maassa asukkaita kehotetaan paikoin välttämään ulkona liikkumista iltapäivällä.

– Tämä ei ole tavanomainen sääilmiö. Se on poikkeuksellisen voimakas ja aiheuttaa väestölle erittäin vakavan vaaran, Espanjan sääviranomaisen edustaja sanoi.

Cordoban maakunnassa elohopean odotetaan kipuavan maanantaina jopa 44 asteeseen. Viranomaiset ovat antaneet seudulle korkeimman mahdollisimman säävaroituksen, sillä kuumuus voi olla terveydelle vaarallista. 40 muuhun maakuntaan on annettu toiseksi korkein säävaroitus.

Madridissa kaupunkilaisia neuvotaan pitämään ikkunat auki ja kaihtimet alhaalla. Lisäksi heitä kehotetaan juomaan vähintään kolme litraa vettä päivässä ja välttämään alkoholin juomista.

Portugalissa neljässä maakunnassa on voimassa toiseksi korkein säävaroitus kuumuuden vuoksi.

Kuumuus lisää myös metsäpalojen vaaraa. Lähes koko Espanjassa varoitetaan äärimmäisestä, erittäin korkeasta tai korkeasta metsäpalovaarasta. Portugalissa metsäpalovaarasta varoitetaan maan keski- ja pohjoisosissa, missä talvi ja kevät ovat olleet poikkeuksellisen kuiva.

Myös Ranskassa varaudutaan lämpöaaltoon. Viranomaiset varoittavat nestehukan ja lämpöhalvauksen mahdollisuudesta.

Lähteet: AFP, AP