Edgarin sydän korjataan Helsingissä – "kiitos Suomelle, kun otatte Viron lapset vastaan"

Suuri osa virolaisten lasten vaativista avosydänleikkauksista tehdään Helsingin lastenklinikalla. Järjestely on järkevä sekä Viron että Suomen kannalta. Lapsen vanhemmille sairaaloiden yhteistyö on taivaan lahja.

Edgar Kossorotov halaa äitiään tiukasti Helsingin Lastenklinikan odotushuoneessa. Poika ei täysin ymmärrä miksi hän on suomalaisessa sairaalassa, mutta kuvio on tulossa tutuksi. 2,5-vuotias Edgar on menossa sydänleikkaukseen jo kolmatta kertaa.

Edgar kärsii synnynnäisestä sydämen valtasuonten transpositiosta. Sydämen putkisto on ikään kuin väärin kytkeytynyt – vasen kammio pumppaa verta keuhkoverenkiertoon ja oikea kammio muualle elimistöön kun asian pitäisi olla päinvastoin.

Joskus samanlaisen sydänvian kanssa syntyneet elävät elämänsä ongelmitta, mutta Edgarin sydän ei välttämättä kestäisi edes murrosikään saakka ilman suurta leikkausta.

– Jos leikkausta ei tehtäisi, niin 13 vuoden iässä vika olisi sellainen, että ainoastaan sydänsiirto auttaisi, sanoo Edgarin äiti Nadežda Kossorotova.

Välttämättömän leikkauksen tarve huomattiin ultraäänikuvien avulla jo raskausaikana. Edgarin ongelma on erittäin harvinainen: kaikista sydänvioista vain 0,5–1 prosenttia on Edgarin sydänvian kaltaisia.

Niin harvinaisia ongelmia ei hoideta Viron sairaaloissa.

Varnassa asuvan Kossorotovan perheen iloksi hoito löytyi kuitenkin vain parin sadan kilometrin päästä. Helsingin Lastenklinikalla tehdään jo suurin osa Viron vaikeista lasten avosydänleikkauksista. Operaatioiden harvinaisuudesta kertoo sekin, että muutaman vuoden aikana pieniä potilaita on tullut Suomenlahden takaa vasta parisenkymmentä.

Ei hyväntekeväisyyttä, vaan järkevä järjestely

Kyse ei ole Suomen avunannosta veljeskansaa kohtaan. Yhteistyö on järkevää molempien maiden kannalta.

Viron väkimäärä on niin pieni, ettei harvinaisia ja kalliita operaatioita kannata maassa järjestää. Suomessa potilaita taas tarvitaan lisää, jotta hoitajien ja lääkärien ammattitaito sekä sairaalan kalliit laitteet ovat tehokkaassa käytössä. Vaikeat ja harvinaiset leikkaukset ovat maailmanlaajuisesti keskittymässä yhä suurempiin yksiköihin.

– Optimaalinen koko olisi noin 400 (sydänleikkausta) vuodessa, jolloin kirurgikohtainen päivystysrasite ei olisi niin suuri. Pieni lisä tuo lisäarvoa siten myös meille. Samoin meidän henkilökunta saa näin lisää kokemusta, kertoo Edgarin sydänleikkausta tekevä sydänkirurgi Ilkka Mattila.

Tällä hetkellä suurin osa virolaisista lapsista tulee Helsinkiin leikkaukseen ja pieni osa menee Berliiniin. HUS:n lääkärit ovat Mattilan mukaan neuvotelleet virolaisten kollegojensa kanssa siitä, että jatkossa kaikki operaatiot tehtäisiin Helsingissä. Se olisi myös kustannustehokasta, Mattila muistuttaa.

– Mitä isompi volyymi, sitä tehokkaammin voidaan tehdä asioita ja yksikkökustannukset jäävät pienemmiksi. Todennäköistä on, että tulevan vuoden aikana tiivistetään yhteistyötä, jotta myös ne potilaat jotka menevät tällä hetkellä Saksaan, tulisivat Suomeen.

Operaatiot vaativat kokenutta kirurgien ja hoitajien tiimiä ja suuren määrän kallista sairaalatekniikkaa. Kymmenien tuhansien eurojen suuruinen lasku lähetetään Helsingistä Eesti Haigekassalle, eli Viron sairausvakuutuskassalle. Lopullisen laskun jakavat siis virolaiset veronmaksajat.

– Siihen meillä ei olisi ollut varaa. Olisi pitänyt myydä elimiä, että olisimme tällaiseen toimenpiteeseen kyenneet, Nadežda Kossorotova sanoo.

Venyvätkö jonot?

Kirurgit eivät leikkaa virolaisia lapsia ylitöinä, vaan arkirutiininsa lomassa. Tämä ei kuitenkaan ole Mattilan mukaan pitkittänyt suomalaisten lapsipotilaiden odotusaikoja. Helsingin Lastenklinikan lastenkirurginen yksikkö on pohjoismaiden suurin ja siellä tehdään vuodessa noin 330 lasten sydänleikkausta, joten muutama virolainen potilas ei jonoa juuri venytä.

– Tällä hetkellä sitä ongelmaa ei ole ollut. Kun saadaan uusi lastensairaala ja uudet resurssit sinne, niin meillä ei tule ongelmaa lisäpotilaiden vuoksi. Mutta aika näyttää, Mattila sanoo.

Uusi lastensairaala valmistuu Meilahteen vuonna 2017.

"Sydämeni on räjähtämäisillään onnesta"

Edgar Kossorotovin leikkaus sujui onnistuneesti ja poika juoksentelee iloisesti pitkin lastenklinikan käytävää jo muutama päivä operaation jälkeen. Edessä on vielä yksi leikkaus Helsingissä ja sen jälkeen sydämen pitäisi olla valmis elämän rasituksiin.

Sen sijaan Edgarin äidin Nadežda Kossorotovan sydän näyttää olevan pakahtumaisillaan puhtaasta riemusta.

– Haluaisin kiittää Suomea siitä että otatte Viron lapset vastaan. Mitkään sanat eivät riitä kuvailemaan tätä tunnetta. Sydämeni on räjähtämäisillään onnesta, Nadežda Kossorotova kuvailee.

Myös Edgarilla on sanottavaa vieraileville toimittajille, jotka eivät ymmärrä viroa eivätkä venäjää.

– Kiitos, kiitos, kiitos, poikaa hokee suomeksi ja jatkaa leikkiautoilla leikkimistä.