1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Öljy-yhtiöt joutuvat maksamaan Meksikonlahden saastuttamisesta – Korkein oikeus ei käsittele valituksia

Öljyjätit BP ja Anadarko olivat väittäneet, että öljy ei vuotanut Meksikonlahteen niiden omistamasta lähteestä, vaan toisen yhtiön omistamasta viallisesta putkesta.

Öljy-yhtiö BP:n Deepwater Horizon -öljynporauslautan räjähdyksen seurauksena mereen pääsi 4,9 miljoonaa barrelia raakaöljyä. Kuva: Bevil Knapp / EPA

Yhdysvaltain korkein oikeus päätti maanantaina pitää voimassa tuomion, jonka mukaan öljy-yhtiöt BP ja Anadarko ovat velvollisia maksamaan miljardiluokan lisäkorvaukset Meksikonlahden öljyvuodosta.

Yhtiöt esittivät valituksissaan, että öljy ei ollut vuotanut niiden omistamasta öljylähteestä, vaan Transocean-yhtiön öljyputkesta, joka yhdisti lähteen öljynporauslauttaan. BP:n ja Anadarkon mukaan vain putken omistajien olisi pitänyt joutua maksamaan vahingonkorvauksia ympäristön saastuttamisesta. Korkein oikeus ei ottanut valituksia käsiteltäväkseen.

New Orleansin piirikunnan tuomari Carl Barbier päätti viime vuonna, että BP oli syyllistynyt tuottamukselliseen ja piittaamattomaan toimintaan öljyvuodon hoidossa, ja ainakin 3,19 miljoonaa barrelia öljyä pääsi mereen. Vahingonkorvausten summaa ei ole vielä päätetty.

Jos BP saa suurimman mahdollisen sakon, se voi joutua maksamaan 13,7 miljardia dollaria eli noin 12,3 miljardia euroa. Öljylähteen osaomistaja Anadarko on sanonut, että sen sakot voivat nousta yli miljardiin dollariin.

Tähän mennessä BP on joutunut maksamaan öljyvuodon siivoamiskuluja, sakkoja ja uhrien vahingonkorvauksia 42 miljardia dollaria eli nykyrahassa vajaat 38 miljardia euroa.

Huhtikuussa 2010 BP:n Deepwater Horizon -öljynporauslautalla tapahtui räjähdys, joka surmasi 11 ihmistä. Pian havaittiin, että lautan alla olevasta öljylähteestä oli alkanut vuotaa öljyä mereen. Vuoto jatkui lähes kolmen kuukauden ajan, ja siitä seurasi maailman laajin öljyn aiheuttama ympäristökatastrofi.