1. yle.fi
  2. Uutiset

Boehner: Suomi on ollut USA:n hyvä liittolainen

Yhdysvaltain edustajainhuoneen puhemies kiitteli Helsingissä Suomen ja Yhdysvaltain suhteita. John Boehner tapaa Suomessa tasavallan presidentin, ulkoministerin ja eduskunnan puhemiehen.

Ulkomaat
John Boehner ja Sauli Niinistö.
Yhdysvaltain edustajainhuoneen puhemies John Boehner ja Suomessa tasavallan presidentti Sauli Niinistö.Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Suomessa vierailevan Yhdysvaltain kongressin edustajainhuoneen puhemiehen John Boehnerin mukaan Yhdysvallat arvostaa suhteitaan Suomeen.

- Suomi on aina ollut hyvä liittolainen meille. Se, mitä Euroopassa tapahtuu, kiinnostaa meitä suuresti, Boehner sanoi Presidentinlinnassa, missä hän tapasi tiistaiaamuna presidentti Sauli Niinistön.

Niinistö arvioii, että transatlanttisten suhteiden merkitys on kasvanut viimeisen vuoden aikana.

Boehner ja Niinistö keskustelivat Ukrainan tilanteesta, Kreikasta sekä Euroopan ja Yhdysvaltain vapaakauppasopimus TTIP:stä.

Niinistön jälkeen Boehner tapasi ulkoministeri Timo Soinin (ps.). Iltapäivällä on vielä vuorossa keskusteluja eduskunnan puhemies Maria Lohelan (ps.) kanssa. Keskustelut liittyvät ajankohtaisiin ulko- ja turvallisuuspolitiikan aiheisiin.

Republikaani Boehner on ollut edustajanhuoneen puhemiehenä tammikuusta 2011 lähtien. Hän on Yhdysvaltain valtiollisessa arvojärjestyksessä kolmantena presidentin ja varapresidentin jälkeen.

Ukrainan kriisin suhteen Boehner edustaa tiukkaa linjaa. Hän oli yksi seitsemästä republikaanista ja kolmesta demokraatista, jotka lähettivät maaliskuussa presidentti Barack Obamalle kirjeen, jossa vaativat Ukrainan hallituksen tukemista tarvittaessa aseavulla.

Boehnerin seurueessa matkustaa myös seitsemän muuta edustajainhuoneen jäsentä, joista kuusi on republikaaneja ja yksi demokraatti. Suomen lisäksi ryhmä vierailee Baltian maissa.

Lue seuraavaksi