Nepal: YK toimitti syötäväksi kelpaamatonta ruoka-apua

Nepalin maatalousministeriön virkamies kehotti YK:ta tuhoamaan satoja tonneja ruokaa, joka ei ole kelvollista ihmisravinnoksi.

Ulkomaat
Maanjäristyksestä selvinneitä nepalilaisia Katmandussa 26. kesäkuuta 2015.
Maanjäristyksestä selvinneitä nepalilaisia Katmandussa 26. kesäkuuta 2015. Ishara S.Kodikara / AFP

YK on toimittanut Nepalin maanjäristyksen uhreja varten ruoka-apua, joka on liian huonolaatuista syötäväksi, Nepalin viranomaiset kertoivat maanantaina uutistoimisto Reutersille.

YK:n alainen Maailman ruokaohjelma on jakanut yhteensä yli 6 500 tonnia riisiä, palkokasveja, energiakeksejä ja öljyä kahdelle miljoonalle maanjäristysalueella elävälle ihmisille.

Nepalin elintarvikeviraston mukaan laboratoriotesteissä on kuitenkin havaittu, että osa maahan toimitetusta riisistä ja palkokasveista "ei kelpaa ihmisravinnoksi". Kelvottomiin ruokaeriin kuului ainakin 500 tonnia kuivattuja herneitä ja kuusi tonnia riisiä.

Maailman ruokaohjelma on luvannut korvata pilaantuneen ruoan uudella. Sen mukaan kelvotonta ruokaa ei ole jaettu varastoista, ja varastot palautetaan toimittajille.

Reutersin mukaan Nepalin maatalousministeriön virkamies Uttam Kumar Bhattarai on vaatinut, että pilaantunut ruoka on tuhottava todistajien edessä, jottei sitä viedä muualle jaettavaksi.

Huhtikuun 25. ja toukokuun 12. päivänä tapahtuneissa maanjäristyksissä kuoli ainakin 8 844 ihmistä ja loukkaantui yli 22 000. Arviolta puoli miljoonaa kotia tuhoutui.

Lähteet: Reuters