1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Yhdysvaltain korkein oikeus sallii kiistellyn teloitusruiskeen – pitkitti teloituksen 117 minuuttiin

Vuonna 2014 midazolam-ruiske pitkitti kolmen kuolemaantuomitun vangin kuolemaa reilusti yli kymmenen minuutin, mitä pidetään Yhdysvalloissa kohtuullisena teloitusaikana.

Ulkomaat
Myrkkyruisketeloitushuone Huntsvillessä, Texasissa vuonna 2004.
Myrkkyruisketeloitushuone Huntsvillessä, Texasissa vuonna 2004.Paul Buck / EPA

Yhdysvaltain korkein oikeus sallii kiistellyn midazolam-nimisen rauhoittavan aineen käytön teloitusruiskeissa. Midazolam johti kolme teloituksen pitkittymiseen eri osavaltioissa viime vuonna.

Korkeimman oikeuden mukaan aineen käyttö ei sodi perustuslakia vastaan. Laki kieltää julman ja epätavallisen rangaistuksen käytön. Korkein oikeus teki päätöksensä äänin 5–4.

Viisi konservatiiveja sympatisoivaa tuomaria perusteli päätöstä sillä, että jutun kantajat eivät olleet kyenneet osoittamaan, että midazolam aiheuttaisi huomattavan riskin kovasta kivusta.

Vuonna 2014 midazolam kuitenkin pitkitti kolmen kuolemaantuomitun vangin kuolemaa reilusti yli kymmenen minuutin, mitä pidetään Yhdysvalloissa kohtuullisena teloitusaikana.

Vankien kuolemat kestivät 26 minuuttia, 43 minuuttia ja pisimmillään 117 minuuttia. Kunkin vangin nähtiin haukkovan henkeään teloituksen aikana. Päätös on takaisku kuolemantuomion vastustajille.

– On vaikea kuvitella, mikä olisi julmempaa tai epätavallisempaa kuin pitkitetty, kidutusta muistuttava kuolema, kuolemantuomiosta luopumista vaativan kansallisen koalition johtaja Diann Rust-Tierney sanoo.

Midazolamia käytetään Alabaman, Arizonan, Floridan, Louisianan, Oklahoman ja Virginian osavaltioissa. Kuolemantuomioita on pantu täytäntöön myöhässä, koska monet lääkeyhtiöt ovat kieltäytyneet myymästä teloituksessa tarvittavia lääkkeitä. Yhdysvallat on ainoa länsimaa, jossa kuolemantuomio on käytössä.

Lähteet: AFP, AP

Lue seuraavaksi