1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lehmät

Joensuun laulurinne muuttui navetaksi, hevoshaaksi ja kanilaksi

Farmari 2015 maatalousnäyttely myllää laulutapahtumien keskuspaikkana tavallisemmin toimivan Joensuun laulurinteen uusiksi. Parsinavettoja, lypsypaikkoja, sonnin kestäviä jykeviä aitauksia, ja pieniä vasikan kokoisia karsinoita on rakentunut kaupungin reunalle pikavauhtia. Keskiviikkona saapuvat messualueelle jo ensimmäiset eläimet ja torstaina koko kattaus on yleisön nähtävissä.

lehmät
Näyttelykehä Joensuun Laulurinteella maatalousnäyttelyn lypsykarjan esittelyä varten.
Laulurinteellä pääosassa ovat pian erilaiset lypsykarjarodut ja agililtyhiehot, joita esitellään ja tuomaroidaan tässä näyttelykehässä pian.Siru Päivinen / Yle

Keskiviikkoiltana Joensuun Laulurinteen nurmialueella jännätään, joudutaanko harjoittamaan sonnibongausta, vai saadaanko Farmari 2015 maatalousnäyttelyn kaksi jykevintä eläintä sovinnolla niille varattuiihin aitauksiin. Hiehoille ja vasikoille on omat pressuin katetut parret ja karsinat, ja kaneillekin on katetut häkit.

Aivan oma aitauksensa on varattu maatiaiskarjalle. Öllölästä saapuvat Esa Jolkkosen Ihana, Iiris, Malvikki, Leinikki, Lumene ja Lillukka pääsevät esittelemään, miltä näyttää aito maatiainen nykyajan satatonnareihin verrattuna.

Torstaina ja lauantaina näyttelykehässä esitellään erilaisia lypsykarjarotuja, ja perjantaina on kilpailupäivä. Hiehoagilityä ei näe kovin usein, ja juniorhandler-kisakin on tutumpaa koiraharrastajien maailmasta.

Näytteilleasettajista tunku

– Asetimme alkuperäiseksi tavoitteeksi neljäsataa näytteilleasettajaa. Nyt olemme mahduttaneet alueelle jo noin 460 tulijaa, ja lisää olisi vielä tulossa, kertoo näyttelypäällikkö Anu Pesonen ProAgria Pohjois-Karjalasta.

– Ei olisi reilua survoa kaikkia mattimyöhäsiä mukaan, sillä suurin osa näytteilleasettajista on varannut paikkansa hyvissä ajoin, ja haluaa juuri tietyn paikan hyväksi katsomaltaan kohdalta. Myös kulkuväylien turvallisuudesta on pidettävä huoli, liian täyteenkään ei voi messuja myydä. Kyseessä on kuitenkin suurtapahtuma, Pesonen muistuttaa.

Malttia parkkipaikalle tullessa!

Farmari 2015 näyttelyyn on ohjaus kaupunkiin saavuttaessa, parkkipaikat on varattu raviradan suunnalle. Näyttelypäällikkö Pesonen pyytää tulijoita varaamaan aikaa pysäköintiä varten, ja hieman kärsivällisyyttäkin.

– Joitakin hieman kapeampia, lyhyitä ajoreittejä on vastassa, mutta maltilla niistä selvitään, Pesonen kannustaa.

Lue seuraavaksi