Kaksi Alvar Aallon suunnittelemaa museoa yhdistetään arkkitehtikilvalla

Alvar Aalto –museo ja Keski-Suomen museo liitetään yhteen uudella lisärakennuksella ja yhteisellä ulkotilalla Jyväskylässä. Alvar Aalto -säätiö ja Jyväskylän kaupungin järjestävät avoimen ja kansainvälisen arkkitehtuurikilpailun Ruusupuiston museokaksikon uudistamiseksi.

Kotimaa
Ilmakuvasta näkyy hyvin museoiden väli, johon nivelosa tulee.
Ilmakuvasta näkyy hyvin museoiden väli, johon nivelosa tulee.Ari Heinonen

Nivelosan suunnittelukilpailu päättyy lokakuun lopussa. Voittaja julkistetaan Alvar Aallon syntymäpäivänä 3.2.2016.

Arkkitehtikilvan tavoitteena on kehittää kahdesta Aallon merkkiteoksesta vetovoimainen ja korkealaatuinen museokeskus uudistuvaan Ruusupuistoon. Museoiden viereen on juuri valmistunut Jyväskylän yliopiston uudisrakennus. Siihen muuttavat syksyllä kasvatustieteiden tiedekunta ja Koulutuksen tutkimuslaitos.

Museoiden yhdistäminen nousi esiin vuonna 2011 valmistuneessa Jyväskylän museoverkkoselvityksessä. Samoihin aikoihin Ruusupuiston alueen asemakaavamuutoksessa varauduttiin kaavallisesti nivelosan toteuttamiseen.

Aalto itse ideoinut yhdistämistä

– Lähdimme Alvar Aalto -säätiön toimesta viemään asiaa eteenpäin toiveenamme kansainvälinen suunnittelukilpailu. On hienoa olla mukana toteuttamassa museorakennusten yhdistämistä, jota Alvar Aalto oli jo aikoinaan ideoinut, iloitsee Alvar Aalto -säätiön johtaja Tommi Lindh.

Museoiden välille suunniteltavan nivelosan tarkoituksena on parantaa tilojen yhteiskäyttöä ja toimivuutta. Kilpailijoilta toivotaan ehdotuksia myös ulkotilojen kehittämiseksi, jotta museoiden edustasta muodostuisi yhteinen kokonaisuus. Varsinainen rakentaminen koskee vain uutta rakennusalaa museoiden välissä.

Kilpailun palkintolautakunta painottaa arvosteluperusteissaan muun muassa arkkitehtonista kokonaisotetta, uuden nivelosan soveltuvuutta tasapainoisesti Alvar Aallon suunnittelemien rakennusten väliin sekä suunnitelman teknistä ja taloudellista toteutettavuutta.

– Kilpailusta odotetaan arkkitehtuurisesti korkeatasoista. Ennen kaikkea kriteereinä on, että voittajaehdotus sopii valtakunnallisesti arvokkaaseen kulttuuriympäristöön ja siinä on löydetty luonteva yhteys Alvar Aallon arkkitehtuurin kanssa, sanoo Lindh.