Poliisihevosen luonteen täytyy sopia pääkaupungin sykkeeseen – etsinnässä kaksi ruunaa

Helsingin ratsupoliisilla on edessään kimurantti tehtävä. Etsinnässä on kaksi ruunaa, joiden luonne sopii partiotehtäviin vilkkaan pääkaupungin sykkeeseen.

Kotimaa
Turun ratsupoliisit.
Sami Tammi / Yle

Helsingin ratsupoliisi etsii kiivaasti uusia hevosia joukkoonsa, mutta tehtävä ei ole helppo. Poliisihevosen täytyy olla ruuna, eli kastroitu ori ja sellaisen löytäminen on hankalaa. Aikaisemmin Helsingin katuja partioi kahdeksan hevosta, mutta nyt talleista kaksi on tyhjillään.

– Kaksi hevosta eläköityi keväällä. Suomessa ei ole liikaa poliisihevoseksi sopivia eläimiä. Tehtävä ei ole helppo, kertoo ratsupoliisi Henrik Westerberg.

Poliisit etsivät nyt rauhallista ja rohkeaa hevosta, joka tottelee ratsastajaa.

– Poliisihevosen pitää olla sosiaalinen. Sen täytyy myös tulla toimeen muiden hevosten ja ihmisten kanssa.

Sopivien eläinten etsinnässä saattaa vierähtää viikkoja. Parhaimmat poliisihevoset eivät kirmaa nuoruuden innolla, vaan ovat 8-9–vuotiaita ruunia. Westerbergin mukaan käytäntö on osoittanut, että ruunan luonne sopii poliisiksi parhaiten.

Jos kaikki näyttää hyvältä, hevonen pääsee kaupunkiin kuukaudeksi koeajalle.

Henrik Westerberg

– Ori on itsevarma ja vilkas, mutta mieliala vaihtelee päivittäin. Ruunan luonne on paremmin hallittavissa. Kun löydämme sopivan hevosen, niin menemme paikan päälle tutustumaan siihen. Jos kaikki näyttää hyvältä, hevonen pääsee kaupunkiin kuukaudeksi koeajalle. Tuona aikana seuraamme kuinka se käyttäytyy ihmisten keskellä, Westerberg kertoo.

Ratsupoliiseja ei ole Suomessa kuin Helsingissä ja Turussa. Westerbergin mukaan ne ovat edelleen tätä päivää.

– Ratsupoliiseja nähdään usein suurissa yleisötapahtumissa, kuten konserttien, urheilutapahtumien ja mielenosoitusten aikana. Hevosen selästä poliisi näkee kauas ja sieltä saa hyvän kokonaiskuvan tilanteesta. Ihmiset myös näkevät sinut kaukaa ja kynnys tulla juttelemaan on hyvin matala, hän kertoo.