1. yle.fi
  2. Uutiset

Asiantuntija pitää Isisin tulevaisuutta synkkänä: "Enää ei ole panttivankeja mestattavana"

Ääri-islamilainen Isis on tuonut sekasortoa Lähi-itään ja myös muualle maailmaan, mutta onko järjestö sittenkään niin vahva kuin vallitsevasta pelon ilmapiiristä voisi päätellä?

Ulkomaat
ISIS-järjestön lippu.
Assadin hallinnolla on vielä välinsä selvittämättä ääri-islamilaisen Isisin kanssa. AP Graphics Bank

Eilen maanantaina tuli kuluneeksi vuosi siitä, kun Abu Bakr al-Bagdadi julisti uuden kalifaatin syntyneeksi Lähi-idässä. Isis-nimellä tunnettu jihadistijärjestö on sittemmin pyrkinyt paitsi laajenemaan Irakissa ja Syyriassa mutta myös aiheuttamaan kauhua muualla.

Terrorismitutkija Leena Malkki Helsingin yliopistosta ja Crisis Management Initiativen (CMI) asiantuntija Mikko Patokallio arvioivat Isisin nykytilaa ja tulevaisuutta Yle Radio 1:n Ykkösaamussa tiistaina.

Malkin mukaan Euroopassa Isis on vaikuttanut etenkin luomalla pelkoa vierastaistelijoiden kautta.

– Isisin sanoma jollain tavalla vetoaa eurooppalaisiin nuoriin, siis myös muihin kuin muslimitaustaisiin. Pari vuotta sitten puhuttiin, että jihadismi on Euroopassa laskussa, mutta tämä [vierastaistelijoiden lähtö] on keikauttanut trendin ihan toiseen suuntaan.

Lännessä toisen uhan muodostavat ihmiset, jotka tukevat Isisiä asuinmaissaan. Leena Malkin mukaan meillä on puhuttu paljon lähdön ehkäisemisestä ja siitä, mitä mahdollisille palaajille tehdään, mutta jatkossa katse pitäisi kiinnittää toiseen ryhmään.

– Kun on tutkittu Isisin läsnäoloa sosiaalisessa mediassa, on käynyt ilmi, että vaikutusvaltaisimmat henkilöt itse asiassa ovat Syyrian ja Irakin ulkopuolella Euroopassa, Yhdysvalloissa ja Australiassa. Toisekseen ei sinne Syyriaan ja Irakiin tarvitse lähteä tehdäkseen jotain Isisin inspiroimaa, Malkki sanoo.

"Isis tulee katoamaan aika nopeasti"

Onnistuneesta pelon lietsonnasta huolimatta Isis ei ole vuoden aikana menestynyt haluamallaan tavalla, toteaa CMI:n Mikko Patokallio.

– Kalifaatin tehtävä on pysyminen ja laajentuminen. Jälkimmäisessä liike ei ole onnistunut ollenkaan, se on menettänyt merkittäviä alueita ja valloittanut helppoja, mutta se ei ole pystynyt laajentumaan samalla tavalla kuin aikaisemmin.

Patokallion mukaan Isisin säilyminenkin on jatkuvaa kamppailua: järjestö pyörii loppujen lopuksi oman voitonkulkunsa ympärillä.

– Liikkeen pitää saada näyttäviä voittoja, saavutuksia ja tekemisiä. Niitä on entistä hankalampaa saada. Enää ei ole panttivankeja mestattavana, ei pystytä valloittamaan helppoja kaupunkeja. Tämän takia terrorismi yleistyy keinona näyttäytyä ympäri maailmaa.

Patokallio ennustaakin, ettei Isis jää kovin pitkäikäiseksi järjestöksi.

– Historiankirjoissa Isis tulee katoamaan aika nopeasti, sillä sen kohtalo sijoittuu laajemmalti Irakin ja Syyrian konflikteihin, jotka jossain kohtaa saavat päätöksensä. Tätä myöten myös Isis poliittisena toimijana saa päätöksensä – ehkä nopeammin kuin osaamme ajatellakaan asiaa.

Leena Malkki muistuttaa, että vaikka näin kävisi, tullaan Euroopassakin siivoamaan vierastaistelijoihin liittyviä jälkiä vielä parin vuosikymmenen ajan.

Lue seuraavaksi