Satoja rekisterikilpiä ja wc-pyttyjä – kotipihaasi on voitu haudata mitä tahansa jätettä

Ruokailuvälineitä, autojen osia, lasia, jäteöljyä ja vessanpönttöjä. Moni suomalainen kotipiha on kaunis kaatopaikka.

Kotimaa
Kajaanilaisen vuonna 1989 valmistuneen rivitaloasunnon pihasta löytyi haudattuna kaksi vessanpönttöä.
Kajaanilaisen vuonna 1989 valmistuneen rivitaloasunnon pihasta löytyi haudattuna kaksi vessanpönttöä.Edith Saastamoinen-Torvi

Karin Rinne-Halme kertoi Facebookissa puutarhaharrastajien ryhmän sivulla omalta pihalta löytyvästä tavarasta. Hän kirjoitti:

Onko teidän pihoistanne löytynyt roskia ja romua maahan piilotettuna? Mä en voi käsittää, miten meiltä löytyy maasta vaikka mitä. Tuorein löydös on emalipotta! Luulisi sellaisen jaksavan viedä roskiin... Asuin lapsena omakotitalossa, mutta ei meillä mitään maan alle jemmattu vaan vietiin kaatopaikalle.

Kirjoitus nostatti kommenttien vyöryn. Ihmiset kertovat omilta pihoiltaan löytyneistä pulloista, lasinpaloista ja metalliromuista. Yksi on löytänyt pihamaata kuokkiessaan ruokailuvälineitä, toinen kattiloita ja kolmas kahvipannuja. Konstaapelin talon ostaneen pihalta on löytynyt sadoittain rekisterikilpiä.

Moni mainitsee, että kotipihan maan povesta on noussut autojen ja polkupyörien osia. Onpa yksi kommentoija lähettänyt keskusteluun kuvan omasta pihamaasta ylös kaivetusta vessanpöntöstäkin.

Kuvittelin, että vain omassa asunnossa on sattunut asumaan todellinen roskaaja. Paljon on nähtävästi roskaa muissakin pihoissa.

Karin Rinne-Halme

Keskustelun kommenttien perusteella suomalaispihoihin on piilotettu vaikka mitä. Keskustelun aloittanut Karin Rinne-Halme ei ole yllättynyt roinan määrästä ja laadusta.

– Järkytyin todella paljon. Kuvittelin, että vain omassa asunnossa on sattunut asumaan todellinen roskaaja. Paljon on nähtävästi roskaa muissakin pihoissa. Jäteöljyt, akut, patterit ja muu ongelmajäte pihoissa on järkyttänyt eniten, Rinne-Halme sanoo.

Ei vain vanhojen talojen ongelma

Rinne-Halmeen omalla pihalla maasta on noussut mm. potta, kymmeniä metrejä muoviletkua, erilaista elektroniikkaromua ja kestopuuta.

Moni nettikeskusteluun osallistunut kertoo asuvansa 1930- tai 40-luvuilla rakennetussa talossa. Ilmeisen monella kotipihan jätteet ovat olleet maan povessa kymmeniä vuosia ennen paljastumistaan uusille asukkaille. Silti Rinne-Halme sanoo, että roskalöytöjä on tullut vastaan uudempienkin rakennusten pihoilta.

– Yksikin kertoi ryhmässä, että tiiliä, styroksia ja villapakettien muoveja eli kaikenlaista rakennusjätettä alkoi tulla näkyviin 1990-luvulla rakennetun rivitalon pihalla, kun maanpintaa ropsutettiin vain muutaman sentin syvyydeltä.

Syitä ja selityksiä on monia

Rinne-Halme arvioi, että syitä omien pihojen roskaamiseen on monia.

Osassa Suomea on ollut tapana, että kaikki mikä kotiin tuodaan, niin sinne se myös jätetään.

Karin Rinne-Halme

– Osassa Suomea on ollut tapana, että kaikki mikä kotiin tuodaan, niin sinne se myös jätetään. Osa on toki poltettu, mutta se mikä ei pala on haudattu maahan. Autottomuus on varmasti ollut syy joissain tapauksissa eli ei ole saatu kuljetettua roskaa pois kodeista, Rinne-Halme arvelee.

Jätehuolto ei aina ole ollut Suomessa niin järjestelmällistä kuin nyt. Toki kaatopaikkoja on ollut pitkään. Rinne-Halmeelta ei löydy ymmärrystä ihmisille, jotka kippaavat jätteitä ja jättävät romuja omaan pihaan.

– Laissa on säännelty, millaiset jätteet pitää viedä pois. Toki esimerkiksi vanhoja tiiliä kannattaa kierrättää vaikka puutarhan kukkapenkeissä, jos se on mahdollista, Rinne-Halme muistuttaa.

Ongelmajätteistä ei haluta kertoa

Karin Rinne-Halme on Facebook-kirjoituksensa jälkeen saanut myös paljon yksityisiä viestejä. Kaikki eivät halua avautua pihansa roskista julkisesti.

Ihmiset eivät mielellään kerro pihan ongelmajätteistä, koska tontti voitaisiin nopeasti luokitella ongelmapihaksi tai kaatopaikaksi.

Karin Rinne-Halme

– Ihmiset ovat kertoneet esimerkiksi pihoiltaan löytyneistä ongelmajätteistä. He ovat koittaneet vaivihkaa kuljettaa niitä pois. Ihmiset eivät mielellään kerro pihan ongelmajätteistä, koska tontti voitaisiin nopeasti luokitella ongelmapihaksi tai kaatopaikaksi. Pihan arvonkin pelätään laskevan, Rinne-Halme sanoo.

Rinne-Halme toivoo, että tulevaisuudessa kiinteistön kuntotarkastusten rinnalle saataisiin pihan ja tontin kuntotarkastus. Ostaja voisi näin välttyä yllätyksiltä, että ulkoisesti kaunis piha kätkeekin sisäänsä romua tai jopa ongelmajätettä.

– Silloin ostaja tietäisi kiinteistön lisäksi, että millaisen tontin hän on ostamassa.