Luomutuotanto lisääntyy Varsinais-Suomessa muita hitaammin

Suomen tavoitteena on, että viidennes peltopinta-alasta olisi luomua vuoteen 2020 mennessä.

luomuruoka
Traktori kyntää peltoa.
Vesa-Matti Ruuska / Yle

Luomuviljely lisääntyy Varsinais-Suomessa. Tänä vuonna luomupeltojen määrä lisääntyy 2500 hehtaarilla, mikä on noin 500 hehtaaria edellisvuotta enemmän. Kasvu johtuu todennäköisesti luomutukien ehtojen helpottumisesta.

Maakunta on kuitenkin luomupinta-alassa monia muita jäljessä, sanoo ympäristöagrologi Erkki Aro Ely-keskuksesta. Syynä ovat laajat viljapellot.

– Nauta- ja lammastilojen on helpompi siirtyä luomuun kuin viljatilojen, Aro sanoo.

– Esimerkiksi Kainuu on selvästi Varsinais-Suomea edellä.

Suomella on tavoite, jonka mukaan 20 prosenttia peltopinta-alasta olisi luomua vuoteen 2020 mennessä.

– Tätä tahtia siihen ei Varsinais-Suomessa päästä. Arvioisin, että meillä luomun osuus on tuolloin noin 15 prosenttia, sanoo ympäristöagrologi Erkki Aro Varsinais-Suomen Ely-keskuksesta.