Viljelijä kylvöongelmien tarkennetusta ohjeistuksesta: "Byrokratia on kaiken pullonkaula"

Kajaanilaisella viljelijällä ovat kylvöt myöhästyneet huonon sään takia. Hän pitää maa- ja metsätalousministeriön tekemää tarkennettua ohjeistusta hyvänä, mutta näkee asiassa huolestuttavan seikan.

Kotimaa
Traktori pellon reunalla.
Pasi Takkunen / Yle

Kajaanilaisella viljelijällä Jari Kortelaisella on vielä viisi hehtaaria kylvämättä reilusta 80 hehtaarista. Kylvämisen viivästymiseen suurin syy on huono keli. Kortelainen toivoo, että pääsisi heinäkuun aikana pelloille kylvämään edes heinänsiementä tulevaa vuotta varten.

EU-tukiehtojen mukaan viimeinen kylvöpäivä on 30. kesäkuuta, mutta maa- ja metsätalousministeriö tarkensi viljelijöiden ohjeistusta märkyydestä johtuvissa kylvöongelmissa. Sen mukaan muun muassa viljelijä voi tehdä ilmoituksen kuntaan kylvämättä jääneistä pelloista 21. heinäkuuta asti, mikäli hän katsoo kannattavaksi kylvää pellot vielä heinäkuun puolella.

Vaikka viljelijä pitää tarkennettua ohjeistusta hyvänä asiana, Kortelainen kuitenkin toteaa asiassa olevan eräs huolestuttava seikka liittyen byrokratiaan.

– Kylvöpäiväähän se ei käytännössä muuta, vaan sen ilmoituksen pystyy tekemään 21. heinäkuuta asti, mikäli jää kylvämättä. Jos tarkastaja tulee katsomaan peltoa ja minä en ole toimittanut lappua vielä kuntaan, niin tarkastajahan voi antaa sanktion. Siinä on riskiaika se kolme viikkoa.

– Byrokratia on kaiken pullonkaula, mitä korkeampi taho, sen kauempana käytännön kokemuksesta. Ei älytä sitä, että pykälästä tehtäisiin sellainen, että sen ymmärtäisi tavan maallikko, Kortelainen jatkaa.

Siinä on riskiaika se kolme viikkoa.

Jari Kortelainen

Mikään ei estä viljelijää kylvämästä heinäkuun puolella, mutta Kortelaisen mukaan juuri tarkastajien kanssa on pieni pelko.

– Katsooko hän läpi sormien, että kylvöt ovat tekemättä vai sanooko suoraan, että tätä ei ole kylvetty kylvöpäivään mennessä. Tämä on sellaista kissanhännänvetoa, toinen sanoo toista ja toinen toista. Jotkut asiat ovat hyvinkin selkeästi sanottu, mutta sitten on "enpätiiä" -asioita. Tällaiset on otettava huomioon, kun meitä kuitenkin valvotaan niin tarkasti, Jari Kortelainen toteaa.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus