Tanska määrää Saksan rajalle taas rajatarkastuksia

Tanskan uusi vähemmistöhallitus myöntyi oikeistopopulistisen kansanpuolueen vaatimukseen.

Ulkomaat
Tanskalaiset tullivirkailijat tarkistavat hollantilaisen ajoneuvon Saksan ja Tanskan rajalla.
Tanskalaiset tullivirkailijat tarkistavat hollantilaisen ajoneuvon Saksan ja Tanskan rajalla heinäkuussa 2011.Bodo Marks / EPA

Tanskan uusi ulkoministeri Kristian Jensen on ilmoittanut saksalaiselle virkaveljelleen Frank-Walter Steinmeierille, että Tanska aikoo taas ottaa käyttöön rajatarkastuksia maiden väliselle rajalle. Tarkastukset tehdään kuitenkin ministerin mukaan Schengen-alueen sääntöjen mukaan.

Tanska määräsi jo vuonna 2011 useita kuukausia kestäneitä rajatarkastuksia Saksan rajalla olevaan Jyllantiin. Silloin tarkastettiin autoja, muttei passeja. Tarkastukset saivat kuitenkin kritiikkiä EU:lta, koska ne olivat mahdollisesti ristiriidassa Schengen-sopimuksen ja vapaan liikkuvuuden kanssa.

Rajatarkastukset ovat kuuluneet Tanskan oikeistopopulistisen kansanpuolueen DF:n keskeisiin tavoitteisiin. DF haluaa tarkastuksien avulla rajoittaa laitonta maahanmuuttoa sekä salakuljetusta. Puolue sopi jo toukokuussa edellisen hallituksen kanssa, että Tanskan ja Saksan rajalle asetettaisiin rajatarkastuksia.

DF ei Tanskan vaalien jälkeen lähtenyt mukaan Venstren johtamaan hallitukseen, vaan jätti Venstren muodostamaan vähemmistöhallitusta. Keskustaoikeistolaisella Venstrellä on parlamentissa 34 paikkaa, ja se tulee tarvitsemaan DF:ltä paljon tukea saadakseen lakialoitteitaan läpi. Tanskan kansanpuolueella on parlamentissa 37 paikkaa.

Lähteet: Reuters