Työttömiä entistä enemmän, työllisyysmääräraha huvennut nopeasti

Tarkempaa tietoa varojen riittävyydestä alueittain saadaan elokuussa. Työttömien määrään suhteutettuna työllisyysmäärärahaa on vähemmän kuin aiempina vuosina.

politiikka
Työnhakijat etsivät työpaikkoja TE-toimiston tietokoneilla.
Markku Ulander / Lehtikuva

Työllisyysmääräraha on kulunut tänä vuonna tavanomaista nopeammin, tiedottaa työ- ja elinkeinoministeriö. TE-toimistojen rahankäyttöä selittää työttömien suuri määrä. Esimerkiksi toukokuussa työttömiä oli 324 000 eli työttömyysaste oli 11,8 prosenttia.

Elokuussa saadaan tarkempaa tietoa varojen riittävyydestä alueittain, kertoo oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps.).

Työttömien määrään suhteutettuna työllisyysmäärärahaa on vähemmän kuin aiempina vuosina. Tälle vuodelle palkkatukeen, työvoimakoulutukseen ja aloittavan yrittäjän starttirahaan sekä muihin työvoimapalveluihin on varattu 724 miljoonaa euroa.

Muun muassa palkkatuetussa työssä tai koulutuksessa oli alkuvuonna keskimäärin 60 000 ihmistä. Määrä on kutakuinkin sama kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.

Työllisyysmäärärahojen riittävyydestä huolestuneet kansalaiset ja yritykset ovat viime päivinä ottaneet yhteyttä työ- ja elinkeinoministeriöön.

Jari Lindström

– Työllisyysmäärärahojen riittävyydestä huolestuneet kansalaiset ja yritykset ovat viime päivinä ottaneet yhteyttä työ- ja elinkeinoministeriöön, kommentoi työministeri Lindström.

Hän muistuttaa, että esimerkiksi palkkatuki ja starttiraha ovat harkinnanvaraisia tukia. Työnantaja voi saada palkkatukea palkatessaan työnhakijan, jonka on vaikea työllistyä. Näin on yritetty saada työelämään esimerkiksi nuoria muun muassa oppisopimuskoulutuksen kautta.

TE-toimistot myöntävät varoja valtion talousarvion ja eri alueille jaettujen määrärahojen mukaan. Erot alueiden välillä ovat suuria riippuen seudun työllisyystilanteesta.

Työllisyysmäärärahan käyttöä muutettiin tänä vuonna pitkäaikaistyöttömyyden yleistymisen takia: 300 päivää työmarkkinatukea saaneille ja pitkäaikaistyöttömille varattiin tilapäinen korvamerkitty rahoitus. Nyt korvamerkittyjä rahoja arvioidaan olevan käytössä vuoden loppuun asti.