Pitäisikö torimansikat pestä ennen syömistä? – "Jokainen saa harkita, mitä haluaa tehdä"

Eviran mukaan kasvisten huuhtelu ei ole väärin, mutta omaa harkintaa saa käyttää. Ulkomaisia tuoremarjoille ei myöskään ole keittosuositusta, toisin kuin pakastemarjoille.

Kotimaa
Luomumansikoita
Yle / Kare Lehtonen

Vihannesten huuhtelu vedellä ennen syömistä on useimmille meistä itsestäänselvyys. Torilta ostettujen tuoreiden vadelmien ja mansikoiden kohdalla alkaa kuitenkin epäröinti: pitäisikö huuhdella?

Siinä saa jokainen harkita, mitä haluaa tehdä niillä.

Annika Pihlajasaari

Eviran ylitarkastaja Annika Pihlajasaaren mukaan kasvisten huuhtelu ennen syömistä ei ole koskaan väärin. Varsinkin, jos mansikoissa on hiekkaa tai muita silminnähtäviä epäpuhtauksia, on huuhtelu paikallaan.

– Huuhtelusta ne menevät kieltämättä lössöksi. Siinä saa jokainen harkita, mitä haluaa tehdä niillä, Pihlajasaari muotoilee.

Tuoreilla marjoilla ei keittosuositusta

Tuoreita mansikoita ja vadelmia haikailevien on tähän aikaan kesästä täytynyt tyytyä enimmäkseen ulkomaiseen tarjontaan. Saatavilla on esimerkiksi puolalaisia ja ruotsalaisia marjoja.

Evira on vuosien ajan kehottanut ulkomaisten pakastemarjojen ostajiakuumentamaan tai keittämään marjat (siirryt toiseen palveluun)ennen syömistä. Syynä ovat ulkomaisista pakastemarjoista aiheutuneet ruokamyrkytysepidemiat.

Henkilökohtaisesti käytän kuumentamatta vaan kotimaisia ja mielellään mahdollisimman läheltä olevia marjoja.

Annika Pihlajasaari

2000-luvun alussa ulkomaisista pakastevadelmista syntyi norovirusepidemioita. Parina viime vuotena on esiintynyt toistuvasti hepatiitti A:ta. Varmuutta hepatiitin lähteestä ei ole.

Pakastaminen pitää virukset hengissä ja tartuntakykyisinä.

Tuoreille ulkomaisille marjoille Evira ei keittosuositusta ole antanut. Eviran tietoon nimittäin ei ole tullut, että ulkomaisista tuoreista marjoista tai pakastetuista kotimaisista marjoista olisi tullut ruokamyrkytyksiä.

Oma järkeily sallittu

Pihlajasaari saa yksityisiltä ihmisiltä kyselyjä tuoreiden ulkomaisten marjojen kuumentamisesta. Hän kertoo vastaavansa, että omaa harkintaa pitää käyttää.

– Henkilökohtaisesti käytän kuumentamatta vaan kotimaisia ja mielellään mahdollisimman läheltä olevia marjoja.