Kreikan lomakohteissa käteinen on kuningas – "Korttipäätteitä en ole edes nähnyt"

Kreetalla turismin sävyttämä arki pyörii toistaiseksi tavalliseen tapaan. Ainoastaan pankkiautomaattien jonot viestivät epävarmuudesta.

Ulkomaat
Kreetan ranta, mies donitsi kädessä
Kreetalla Iraklionin kaupungin rannalla saa kahdella eurolla donitsin.Arttu Nurmi

Rahoituskriisissä kamppailevan Kreikan lomakohteissa vasta heräillään uuteen tilanteeseen. Näin arvioi Kreetalla lomaileva Ylen toimittaja Arttu Nurmi.

– Täällä arki pyörii turismin ja palveluiden ympärillä. Esimerkiksi äsken jututtamani taksikuski sanoi, ettei ole ehtinyt tutustua koko asiaan, Nurmi kertoo puhelimitse Iraklionin kaupungista.

Kreikkalaiset äänestävät ensi sunnuntaina uudesta lainaohjelmasta. Maan pääministeri Alexis Tsipras on kehottanut kansalaisia hylkäämään ohjelman, koska hän uskoo ei-tuloksen tuovan Kreikalle entistä vahvemman neuvotteluaseman jatkossa.

Suomen ulkoministeriö on neuvonut Kreikkaan suuntaavia lomalaisia varaamaan mukaan käteistä rahaa, sillä pankkiautomaattien toiminnassa voi olla häiriöitä. Luottokortitkaan eivät välttämättä käy maksuvälineenä.

Pankkiautomaatti Kreetalla
Kreetalla Heraklionin keskustassa pankit ovat suljettuina ja automaateille ilmestyi kiireessä tehdyt ohjeet rahan nostamiseen.Arttu Nurmi

– Ravintoloissa kaikki näyttävät maksavan käteisellä; korttipäätteitä en ole edes nähnyt. Itse nostin ennen tuloani sen verran rahaa, että määrä riittää koko reissun ajaksi, sanoo viikon Kreetalla viettävä Nurmi, joka ei ole edes kokeillut omien korttiensa toimivuutta.

Kreikkalaisten käteisnostoille on asetettu päiväkohtaisia rajoituksia, mikä näkyy myös Kreetalla. Maanantaina Iraklionin pankit olivat kiinni, ja pankkiautomaatteihin on ilmestynyt rajoituksista viestiviä lappuja.

– Automaattien jonoissa on koko ajan jonkin verran ihmisiä. Muuten tilanne on hyvin tavallinen, kertoo Nurmi.

Kreikan kriisi on viime päivinä puhuttanut ympäri maailman. Eilen maanantaina Yhdysvaltain presidentti Barack Obama ja Ranskan presidentti François Hollande ilmoittivat yhteisesti, että Kreikan auttamiseksi on aloitettava uuden rahoitus- ja uudistuspaketin valmistelu.

Lähteet: Yle Uutiset