1. yle.fi
  2. Uutiset

"Runoviikossa on jotain erityistä"

Runoviikko kokoaa tavalliseen tapaansa katsojat ja esiintyjät yhteen.

kulttuuri
Taisto Reimaluoto.
Runoviikon taiteellinen johtaja Taisto Reimaluoto.Miia Roivainen / Yle

Perinteikäs Runoviikko (siirryt toiseen palveluun) tuo Kajaaniin sekä esiintyjiä että vieraita kautta Suomen. Tapahtuman taiteellinen johtaja Taisto Reimaluoto odottaa viikosta kiireistä, mutta antoisaa.

– Olen itse kiertänyt ulkomailla paljon erilaisilla festivaaleilla. Runoviikossa on jotain erityistä. Se mielestäni lähtee monista vapaaehtoisista, jotka tekevät täällä hienoa työtä. Heillä on hieno taito ottaa esiintyvät taiteilijat vastaan. Se tulee täällä perimätietona. Ilman heitä Runoviikko ei olisi oikein mitään.

Reimaluodolle eivät tapahtuman erikoisuudet ole olleet tärkeimpinä mielessä, vaan mies pitää koko tapahtuman järjestämisen onnistumista hienoimpana.

– En tiedä onko mikään niin erikoista ollut ikinä. Minulle tärkeä asia on ollut, että Runoviikko on saavutettava ja että se jalkautuu aina jonnekin.

– Suuri asia on, että tämä ei ole minkään erityisen ryhmän festivaali, vaan kaikkien kajaanilaisten ja kainuulaisten juttu. Itselleni Suven runoilijat ovat olleet tärkeitä.

Tänä vuonna Runokiveen kaiverretaan Pentti Saaritsan nimi. Reimaluoto toivoo tutustuvansa Saaritsaan paremmin tapahtuman aikana.

– Tunnen häntä hirveän vähän. Hän on työteliäs, on menettänyt itsensä kirjallisuudelle jo varhain. Äitinsä on sanonut, että tuosta ei tule kyllä mitään, Reimaluoto naurahtaa.

Saa nähdä mitä tapahtuu kun sanat puuttuvat ja ruumis puhuu.

Taisto Reimaluoto

– Hänen tuotantonsa jakautuu 50 vuoden ajalle. Tuotanto on todella poikkeuksellinen Suomessa ja myös ulkomailla.

Paikallisuutta sopivasti

Runoviikko koostuu tavalliseen tapaan useista erilaisista esityksistä, tanssista runokaraokeen ja teatteriesityksistä sanataidetyöpajaan.

– Tänä vuonna on paljon naistaitelijoita, Helka-Maria Kinnusen Kuolleita naisia -esitys on jo loppuunmyyty. Myös Juha Hurmeen _Maailmankaikkeus _lukeutuu erityisiin ja läsnä oleviin, jopa karheisiin esityksiin, Taisto Reimaluoto sanoo sekä uskoo ja toivoo myös Kaukametsän salissa esitettävän _Sallittu -esityksen _keräävän yleisöä.

Paikallista sisältöä ulkopaikkakuntalaisiakin runsaasti keräävältä Runoviikolta löytyy. Yksi esimerkki kajaanilaisesta esityksestä on Janne Kinnusen ja Eino SaarenTänään koulun jälkeen.Puolestaan kaukaisin esitys tulee Vietnamista.

Kajaanin Runoviikon esitteet vuonna 2015.
Katja Oittinen / Yle

– Se leikkaa tätä seutukuntaa. Paikallisuuden kautta esitykset ovat yleismaailmallisia. Minusta on hienoa, että on jotain paikallista merkitystä. Ne ovat syntyneet täällä. Ja vaikka ne eivät aina ole kivuttomia, niihin pystyy yleistymään ja ne tulevat iholle. Minulle Runoviikko on katselmus.

Yhteistyö, yhteistyö ja yhteistyö

Taisto Reimaluoto iloitsee yhteistyöstä paikallisten toimijoiden kanssa. Sopusointu myös viikon muiden tapahtumajärjestäjien kanssa on pienelle Runoviikolle tärkeää.

– On Herättäjäjuhlat, menen itse puhumaan Sotkamoon ja sieltä tulee pari esitystä tänne päin. Olisihan se voinut olla toisinkin päin, ettei näin nyt toimita. Minulle yhteistyö on ollut tärkeää. Voimme yhdessä kääntää jukuripäisimmänkin yksilökeskeisen ajattelijan mielen siihen, mikä yhteisessä asiassa on hyvää.

Minulle tärkeä asia on ollut, että Runoviikko on saavutettava ja että se jalkautuu aina jonnekin.

Taisto Reimaluoto

– Eroavaisuuksiahan on paljon, mutta niistä me jaaritellemme aina kahvipöydässä. Yritetään keskittyä hyviin, yhteisiin asioihin, Reimaluoto jatkaa yhteistyöstä.

Kävijöitä näyttäisi olevan tulossa saman verran kuin viime vuonna. Säällä on tietenkin vaikutuksensa.

– Katselen taivaalle, että minkälaiset kelit tulevat. Sateisilla keleillä sisätiloissa on tungosta. Toki aina minun aikanani ihmiset ovat esityksiin löytäneet. Tänä vuonna on kaksi esitystä, joiden esityskieli on liike. Saa nähdä mitä tapahtuu kun sanat puuttuvat ja ruumis puhuu.

– Onhan tämä aina jännittävää ja pelottavaa, tähän ei ikinä totu. Luotan niihin ihmisiin, ketä tänne tulee. On hienoa olla ihmisenä ihmisten joukossa Runoviikolla, Reimaluoto kiittelee.

Vaikka tapahtuma vasta alkaakin, on katse jo ainakin osaksi ensi vuodessa.

– Kansio on jo auki.

Lue seuraavaksi