Äänet laskettu Burundin kiistellyissä vaaleissa – 10 000 pakeni maasta viikonlopun aikana

Vaaliviranomaisten mukaan äänestysprosentti maanantain vaaleissa oli korkea, mutta paikalla olleiden toimittajien mukaan jonot vaaliuurnille olivat lyhyitä. Hallituspuolueen odotetaan voittavan opposition boikotoimat vaalit.

Ulkomaat

Burundin hallituspuolueen odotetaan voittavan maan parlamenttivaalit. Vaaliviranomaiset ovat ilmoittaneet, että kaikki äänet on laskettu ja ne lähetetään seuraavaksi uudelleen laskettaviksi, ennen kuin lopulliset tulokset ilmoitetaan.

Maanantain vaaleja leimasivat levottomuudet ja kranaattihyökkäykset. Vaalikomissio kuitenkin kutsui vaaliosallistumista "valtaisaksi", vaikka monet äänestyspaikat olivat hiljaisia. Uutistoimisto AFP:n paikalla olleiden toimittajien mukaan jonot vaalihuoneistoihin pääkaupunki Bujumburassa olivat lyhyet.

Melkein neljä miljoonaa Burundilaista olivat kuitenkin rekisteröity äänestämään. Oppositio boikotoi vaaleja ja kansainväliset järjestöt tuomitsivat ne rankasti. Muun muassa Yhdistyneiden kansakuntien pääsihteeri Ban Ki-Moon vaati viime viikolla, että vaaleja siirrettäisiin.

Burundissa on ollut levotonta siitä lähtien, kun maan presidentti keväällä ilmoitti pyrkivänsä kolmannelle kaudelle. Perustuslain mukaan presidentti saa istua vain kaksi perättäistä kautta.

YK: 10 000 pakeni Burundista ennen vaaleja

YK:n mukaan melkein 10 000 burundilaista pakeni maasta vaaleja edeltävän viikonlopun aikana. Yhteensä Burundista on sitten huhtikuun paennut noin 144 000 ihmistä.

– Olemme huolissamme siitä, että ihmiset, jotka haluavat paeta ja hakea turvapaikkaa, koska he pelkäävät henkensä puolesta, eivät pääse maasta pois, YK:n pakolaisjärjestö UNCHR:n tiedottaja Melissa Fleming sanoi AFP:n mukaan.

Pakenevat ihmiset ovat kertoneet avustustyöntekijöille Burundin naapurimaissa, että teitä on suljettu ja ihmisiä ei ole päästetty rajan yli.

Aiemmin Burundista pakenevien enemmistö oli naisia ja lapsia, mutta nyt yhä useamman miehen raportoidaan lähtevän maasta.

– He olevat todella huolissaan siitä, että koko maa tulee romahtamaan, Fleming sanoi.

UNCHR pyysi kuukausi sitten 207 miljoonan dollarin avustusta auttaakseen Burundista paenneita. Tähän mennessä vain 13 prosenttia summasta on kasassa.

Lähteet: AFP