1. yle.fi
  2. Uutiset

Päälle puettavaa musiikkiteknologiaa ja uusia käyttöliittymiä

Millaista on soittaa sormuksella tai käsineellä, se selviää Viitasaarella tänään alkavassa Musiikin Ajassa, joka on maan ainoa, vuosittain järjestettävä nykymusiikkiin keskittyvä festivaali.

kulttuuri
YLE / Jarkko Riikonen

Jo 34:tta kertaa järjestettävä Musiikin Aika -festivaali avataan tänään tilaisuudella, joka ei musiikkikasvatuksen professori Jukka Louhivuoren mukaan ole missään tapauksessa konsertti.

– Se on tutustumistilaisuus, jossa jokainen pääsee itse kokeilemaan, milta tuntuu soittaa sormusta, tehdä musiikkimatolla musiikkia tai soittaa käsineellä. Se on päälle puettavan musiikkiteknologian esittelyä.

Jyväskylän yliopiston musiikin laitos on kehittänyt osana TEKES-rahoitettua hanketta Smart Hand - musiikkikäsineet ja musiikkimaton. Esimerkiksi käsineen avulla on tarkoitus tehdä soittamaan oppimisesta entistä innostavampaa ja musiikin perusteista aikaisempaa helpommin ymmärrettäviä.

Musiikkimatto on puolesteen tarkoitettu erityisesti pienille lapsille.

– Pyrimme madaltamaan musiikin tekemisen kynnystä, joka on tänä päivänä aika korkealla, jos ajattelee perinteisiä instrumentteja. Ajatuksena on, että soittamaan pääsevät myös ne, jotka eivät hallitse perinteisiä instrumentteja, Louhivuori sanoo.

Päälle puettavaan teknologiaan pääsee tutustumaan festivaalitoimistossa, joka tänä vuonna on Viitasaaren torin laidalla.

Avajaiskonsertissa tänä iltana nähdään tapahtuman pääesiintyjä, saksalainen uuden musiikin yhtye Ensemble Modern. Festivaalin säveltäjävieraita ovat tänä vuonna brittiläisen nykymusiikin suurnimet, Sir Harrison Birtwistle ja Brian Ferneyhough.

Musiikin ajan kotimaisia esiintyjiä ovat muun muassa UMO ja Helsingin kamarikuoro.

Jukka Louhivuorta haastatteli Matleena Ylikoski.

Lue seuraavaksi