Hyppää sisältöön

Talvi- ja jatkosotamuseossa valmistaudutaan Tuntemattoman sotilaan kolmanteen elokuvaversioon

Kun Suomessa tehdään vähänkään merkittävää sotaelokuvaa, on paikan päällä konsultoimassa säkyläläisen Talvi- ja jatkosotamuseon kamreeri Ilpo Nurmi. Tämä museo alkoi vuonna 1990 siitä, kun Nurmi oli kerännyt laajan varaston rekvisiittaa Talvisota-elokuvaa varten.

Sodanaikainen ase
Katso video, jossa Ilpo Nurmi muistelee elokuvatuotantoja, elokuvaohjaajia ja elokuvien syntytarinoita.

Muutaman kilometrin päässä Porin Prikaatin varuskunnasta sijaitsee teollisuushalli, joka kätkee sisälleen mielenkiintoisen kokoelman viime sotien esineistöä ja pukuja. Halliin on rakennettu myös korsu ja kanttiini. Museonhoitaja, omien sanojensa mukaan kamreeri, yliluutnanti evp. Ilpo Nurmi kertoo, että kaikki alkoi Pekka Parikan Talvisota-elokuvasta.

– Kun palasin rauhanturvatehtävistä Syyriasta 1987, niin vähän sen jälkeen Pekka Parikka soitti minulle, että hän tarvitsee sellaisen miehen, joka huolehtii Talvisota-elokuvan varusteista. Hetken mietittyäni otin haasteen vastaan ja lähdin keräämään elokuvaan tarvittavaa varustemäärää, Nurmi muistelee.

Toinen ja kolmas Tuntematon ovat tulleet tutuksi

Nurmen lista elokuvakonsultoinnista on pitkä: Talvisodan lisäksi listalla ovat muun muassa Käsky ja Rukajärven Tie ja monia muita elokuvia. Jo ennen Talvisotaa hän oli mukana Rauni Mollbergin toisessa tuntemattomassa. Kolmannenkin version konsultointi on kuulemma tiedossa.

– Itse pidän enemmän Laineen versiosta, mutta tässä Mollen versiossa on värit ja enemmän tehosteita. Aku Louhimies suunnittelee kolmatta Tuntematonta ja on ottanut meikäläiseen yhteyttä ja olen luvannut asiantuntija-apua hänelle.

Onpa museon kokoelmissa puku, jota ei ole ikinä käytetty.

– Tämä on hieman murheellinen tarina tämä Mannerheim-elokuva. Meiltäkin oli sieltä pukuja paljon kuvauksia varten. Elokuvaa ei ole kuitenkaan lopulta tehty. Tämä puku on Mikko Leppilammen mittojen mukaan tehty. Olemme saaneet pieneksi korvaukseksi tänne museoon näytteille.

Katso oheisesta videosta, mitä elokuva-aarteita Säkylän Talvi- ja jatkosotamuseossa on. Videossa muistellaan myös elokuvaohjaajia.