Uuden keilahallin rakentaminen on alkanut – "Tavoitteena on järjestää Kajaanissa SM-kisat"

Kajaanin uusi keilahalli rakennetaan puuelementeistä. Uusi halli nousee kaupungin keskustaan vanhan uimahallin paikalle.

keilahallit
Uusi Keilakeskus päiväsaikaan kuvattuna.
Uusi Keilakeskus.Arkkitehtitoimisto Arkadi.

Kajaanin uuden keilahallin rakennustyöt ovat alkaneet. Kuokka lyötiin maahan puolitoista viikkoa sitten vanhan, nyt jo puretun uimahallin tontilla.

– Pitkä prosessi on käyty tähän päivään. Nyt olemme päässeet täyttämään kuoppaa. Kaikki on hyvin, jos pääsemme tekemään perustuksia loppuviikosta, myhäilee yrittäjä Timo Honkila Kajaanin Keila-Keskus Oy:stä.

Honkilan mukaan uuteen keilahalliin tulee kymmenen rataa, kun nykyisessä on kahdeksan rataa. Lisäksi halliin varataan tilaa niin, että sinne voi rakentaa myöhemmin vielä kaksi rataa. Uuteen keilahalliin tulee myös kahvila, ravintola sekä kaksi kesäterassia. Ensi kesänä keilahallin pihalle on tarkoitus rakentaa minigolfrata.

– Tässä samalla rakennetaan keilahallin viereen Kajaanin kaupungille huoltorakennus, johon tulee kahdeksan pukuhuonetta Liikuntapuiston kentän käyttäjille, sosiaalitilat, tuomareitten pukuhuoneet ja toimistotiloja. Keilahallin rakentaminen maksaa 2,5 miljoonaa euroa, josta sosiaalitilojen osuus on miljoona euroa.

– Liikuntapuistossa on nykyisin paljon tapahtumia kesällä, kun taas keilahallissa tapahtuu paljon talvella. Tätä kautta pääsemme siihen, että aluetta käytetään ympäri vuoden ja alueella virtaa koko ajan porukkaa, Honkila jatkaa.

Keila-Keskuksen yrittäjä Timo Honkila ja toimitusjohtaja Jarmo Pekkarinen Lapwall Oy:stä.
Yrittäjä Timo Honkila ja toimitusjohtaja Jarmo Pekkarinen kertoivat suunnitelmistaan Kajaanin vanhassa keilahallissa.Tiia Korhonen / Yle

Nykyisessä keilahallissa käy talvisin parisataa ihmistä päivässä keilaamassa. Uuteen hallliin odotetaan ainakin yhtä paljon kävijöitä.

– Toivotaan, että ainakin samat porukat kävisivät. Uskon kuitenkin, että kävijämäärä nousee hieman. Tavoitteena on myös järjestää parin kolmen vuoden sisällä Kajaanissa jonkin tason SM-kisat. Kisoja voi hakea ensi keväänä, joten yritämme saada Kajaaniin nuorten, naisten tai senioreitten suomenmestaruuskilpailut, Honkila kertoo.

Tarkoituksena on, että uusi keilahalli avaa ovensa vuoden 2016 tammikuussa.

– Se riippuu tietysti siitä, miten nopeasti pääsemme rakentamaan. Pohjatyöt ja perustukset täytyy täytyy tehdä hyvin, jotta rakennus ei pääse missään vaiheessa liikumaan. Toivottavasti pääsemme jo joulusesonkiin mukaan, mutta hyvä on, jos keilaamaan pääsee tammikuussa.

Keilahalli rakennetaan puuelementeistä

Yrittäjä Timo Honkila halusi, että uuden keilahallin rakentamisessa käytetään puuta. Rakentamisesta vastaa pyhäntäläinen Lapwall Oy, joka on erikoistunut puuelementtirakentamiseen. Yrityksellä on parhaillaan noin 20 työmaata käynnissä ympäri Eurooppaa.

Tavoitteena on myös järjestää parin kolmen vuoden sisällä Kajaanissa jonkin tason SM-kisat.

Timo Honkila

– Olemme aikaisemmin rakentaneet keilahallin esimerkiksi Hyrynsalmen Ukkohallaan. Parhaillaan teemme muun muassa kolmea puukerrostaloa Tukholmaan. Kajaanin kohde on meille hyvin tyypillinen työmaa, se poikkeaa ehkä muista siinä, että tässä on tilaa hyvin käytettävissä, vaikka se on aivan kaupungin keskustassa, kertoo toimitusjohtaja Jarmo Pekkarinen.

Parin vuoden kuluttua Kajaanissa vietetään puurakentamisen teemavuotta. Kajaanin uusi keilahalli on silloin yksi esittelykohteista. Myös Pekkarinen suunnittelee Kajaaniin lisää puurakentamista.

– Olemme etsineet yhdessä Kajaanin kaupungin kanssa tonttia, mihin voisimme rakentaa puukerrostalon. Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, niin todennäköisesti ensi vuoden aikana pääsemme rakentamaan puukerrostaloa Kajaanin keskustan tuntumaan, Pekkarinen sanoo.