"Rippipukua ei tarvitse vetää yllensä" Tässä vinkit ruuhkanäyttöihin ja vuokra-asunnon saamiseen

Vuokra-asunnon saaminen voi olla tiukassa erityisesti pääkaupunkiseudulla, missä näytöissä voi olla yhä aikaa useita kymmeniä ihmisiä. Asiantuntijat kertoivat Yle Uutisille, miten asunnonhakijana voi erottautua.

Kotimaa
Ihmisiä asuntonäytössä.
Asunnon vuokraamisen kesän ruuhkahuippu lähestyy. Heinäkuun puolen välin tienoilla näytöissä käy erityisen paljon väkeä, kun opiskelijat saavat tuloksensa korkeakouluista.Yle

Vinkki 1: Ennakoi

Vuokraturvan hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola kehottaa vuokra-asunnon hakijoita täyttämään asuntohakemuksen jo etukäteen ja viemään sen näyttöön välittäjälle tai vuokranantajalle tulostettuna. Tällä tavoin säästää aikaa lyhyissä ja usein ruuhkaisissa näytöissä ja voi keskittyä paremmin itse näyttötilanteeseen.

Vinkki 2 : Ole kärsivällinen

Niin Vuokraturvan Metsola kuin myös Realia Asuntovuokrauksen myyntijohtaja Sari Halkosalmi painottavat paitsi omien tarpeiden ylös listaamista ennen asunnonhakuprosessia, kuin myös kärsivällisyyttä. Ennen oikeanlaisen kodin löytämistä voi joutua käymään viidessätoista tai kahdessakymmenessäkin näytössä. Turhat asuntonäytöt rasittavat ja aiheuttavat pettymyksiä välittäjälle ja vuokranantajalle.

Vinkki 3: Ole näytössä ajoissa 

Näytöt kestävät monesti vain vartista puoleen tuntia, ja siksi niihin on syytä saapua ajoissa. Tätä painottavat yhtä lailla Metsola, kuin myös Realian Halkosalmi ja Vuokralaiset ry:n toiminnanjohtaja Anne Viita. Kokoontumiset näyttöönovat yleensä ulko-ovella. Siksi mattimyöhäiset jäävät usein lukkojen taa ja näyttö menee ohi.

Jos ihminen ei näytä huolehtivan itsestään, ajattelee vuokranantaja tai välittäjä helposti, ettei hän sitten huolehdi kunnolla asunnostakaan.

Timo Metsola

Vinkki 4: Pukeudu siististi

Metsolan mukaan rippipukua ei tarvitse päällensä asuntonäyttöön vetää, mutta siistiltä on näytettävä.

– Jos ihminen ei näytä huolehtivan itsestään, ajattelee vuokranantaja tai välittäjä helposti, ettei hän sitten huolehdi kunnolla asunnostakaan, toteaa Metsola.

Vuokralaiset ry:n toiminnanjohtajan Anne Viidan mukaan rakennusmies voi tulla paikalle kesken työpäivänsä myös haalareissa, mutta jos mahdollista, pukeutumiseen on hyvä panostaa.

Vinkki 5: Älä ole päällepäsmäri

Näytöissä oleminen ja toimiminen vaikuttaisi olevan varsinainen taitolaji. Vuokraturvan Metsola kehottaa olemaan peittelemättä omaa innokkuutta ja halua saada asunto, mutta säilyttämään kuitenkin kohtuuden välittäjän tai vuokranantajan lähestymisessä näyttötilanteessa.

– Ei ole hyvä jos yli-innokkaalla käytöksellä häiritsee vuokrantantajaa tai välittäjää. On hyvä olla kuitenkin lyhyesti puheissa vuokranantajan kanssa ja antaa hänelle vaikka tulostettu lyhyehkö kuvaus itsestään ja taustoistaan.

Tällä tavoin voi Metsolan mukaan erottautua paremmin kuin jättämällä ainoastaan asuntohakemuksen. Kuvaus on kuitenkin hyvä antaa välittäjälle tai vuokranantajalle suoraan tulostettuna näytössä, eikä esimerkiksi sähköpostitse.

Myös Realian Sari Halkosalmi on samoilla linjoilla.

– Näyttötilanteessa ei kannata alkaa kertoa itsestään kovin pitkästi. Napakka ja kohtelias esittäytyminen riittää.

Vinkki 6: Osoita maksukykysi

Vuokraturvan Metsolan mukaan nuoren, esimerkiksi opiskelijan, joka hakee ensimmäistä asuntoaan, olisi hyvä pyytää vanhempiaan asuntonsa vuokranmaksun takaajiksi.

– Tälläkin tavalla voi erottautua, ja siten välttyy usein opiskelijoiden maksukykyyn kohdistuvilta epäilyksiltä.

Entä jos on työtön?

– Siinäkin tapauksessa täytyy vain korostaa maksukykyään ja sitä, että esimerkiksi työttömyyskorvaus kyllä riittää kyseisen asunnon vuokrakulujen kattamiseen, toteaa puolestaan Vuokralaiset ry:n Viita.

Vinkki 7: Ole rehellinen

Vuokralaiset ry:n Anne Viita kehottaa ehdottomaan rehellisyyteen asunnon hakemisessa.

– Jos on esimerkiksi lemmikkieläimiä, niistä ja siitä, onko ne vakuutettu, täytyy kertoa. Tai jos vaikkapa kertoo harrastavansa pianonsoittoa, on hyvä mainita, että ei tee sitä iltaisin, tai että on hankkinut soittimeen jonkinlaiset vaimentimet, Viita sanoo.