1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kreikan kriisi

Varoufakis: Kreikka ei maksa IMF:lle tiistaina

Kreikka harkitsee Kathimerini-lehden mukaan Jean-Claude Junckerin uutta ehdotusta.

Yanis Varoufakis. Kuva: John Thys / AFP

Kreikan valtionvarainministeri Yanis Varoufakis on ilmoittanut, että Kreikka ei maksa Kansainväliselle valuuttarahastolle IMF:lle tänään umpeutuvaa lainaerää. Tänään tiistaina on viimeinen maksupäivä Kreikan noin 1,5 miljardin euron lainaerästä.

Kreikan valtionvarainministeri sanoo kuitenkin toivovansa, että velkojien kanssa voidaan vielä päästä sopimukseen.

Tiistain aikana on vielä spekuloitu mahdollisesta sopimuksesta Kreikan ja velkojien välillä. Toivo ratkaisusta sai Euroopan markkinat tiistaina nousemaan. EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker on kreikkalaisen Kathimerini-lehden mukaan tehnyt Kreikan pääministeri Alexis Tsiprasille viime hetken ehdotuksen, jota Tsipras nyt harkitsee.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Tsipras on puhunut tiistaina puhelimessa sekä Junckerin että EKP:n pääjohtaja Mario Draghin kanssa. Yksityiskohtia keskusteluiden sisällöstä ei kuitenkaan ollut saatavilla.

Ehdotuksen mukaan Tsiprasin olisi muun muassa hyväksyttävä velkojien viikonloppuna antama ehdotus sekä muutettava kantaansa sunnuntain kansanäänestyksessä velkojien esityksestä. Tsipras on kannustanut kreikkalaisia hylkäämään lainaohjelman. Ehdotuksessa olisi mahdollisesti myös maininta Kreikan velkojen helpotuksesta lokakuussa sekä muutoksia maan eläkkeiden bonusjärjestelmään.

Uutistoimisto Reutersin mukaan, jos Kreikka suostuisi Junckerin ehdotukseen, tämä voisi kutsua koolle euromaiden valtiovarainministereiden hätäkokouksen hyväksymään Kreikalle hätäavun, joka mahdollistaisi sen velan maksamisen IMF:lle.

Uutistoimisto AFP:n lähteen mukaan Juncker kertoi maanantai-iltana Tsiprasille viime hetken ratkaisun sisällöstä. Kreikkalaislähteiden mukaan ehdotukseen olisi perehdyttävä.

AFP:n lähteen mukaan, jos Tsipras hyväksyisi ehdotuksen, se voisi mahdollistaa uuden Euroryhmän kokouksen, jossa sopimus viimeisteltäisiin. Kathimerini-lehden lähteet kertoivat aiemmin tiistaina, että Tsipras harkitsisi ehdotusta. Kreikkalaislähteet kertoivat tuolloin Reutersille, että "liikettä uuden ehdotuksen hyväksymisen suuntaan on ollut".

Saksan liittokansleri Angela Merkel sanoi myöhemmin tiistaina, että hän ei ollut tietoinen Kreikalle tehdystä uudesta ehdotuksesta. Hän sanoi, että neuvotteluja voidaan käydä, mutta merkkejä läpimurrosta ei ole näkyvissä.

Tuhannet ihmiset osoittivat mieltään Ateenassa ja Thessalonikissa maanantai-iltana tukeakseen hallitusta.