Nocturne on vaikuttava – Suomen suosituimman runon tekijä ei ollut eliitin suosiossa

Eino Leinon proosatuotanto on noussut suosituksi kirjallisuuspiireissä, ja Nocturne on suomalaisen runouden ikisuosikki. Sisällön ja rytmin edelle menee kuitenkin se, kuka runoja esittää ja miten.

kulttuuri
Järvimaisema.
Miia Roivainen / Yle

Sodan jälkeen Suomessa haluttiin saada esiin modernismirunous, kertoo Turun yliopiston kotimaisen kirjallisuuden dosentti Siru Kainulainen.

– Siinä vaiheessa täytyi löytää vihollisia ja juuri Leinon kaltaiset helskyttelijät eivät olleet kovinkaan eliitin suosiossa. Tämä on mielestäni yksi mekanismi, jossa suuri, tavallinen yleisö kiinnittyikin tuttuihin runoihin, sanoo Kainulainen.

Eino Leinon Nocturnesta onkin muodostunut Kainulaisen mukaan suosittu runo muun muassa sen kauneuden vuoksi.

– Se on hyvin vaikuttava ja tehoava. Lisäksi siinä on sellaista sisältöä, jonka voi tunnistaa helposti, ja siihen voi liittää monenlaisia tulkintoja. Siinä on monta sellaista elementtiä, jotka ovat tunnusomaisia runoille, jotka vaikuttavat voimakkaasti ihmisiin. Ne ovat sellaisia, joista pidetään ja jotka jäävät mieleen.

– Nocturne jää niin helposti mieleen, että on siihen helppo palata. Siinä on sisällöllisesti sellaista monitulkinnaisuutta. Ollaan iltalaulun tunnelmista, kaihoisuudessa ja samaan aikaan siinä on onnikin läsnä, sanoo Kainulainen.

Vesa-Matti Loiri nosti Nocturnen

Se, että siihen sanaan saa sellaisen fyysisen kosketuksen, on omiaan korostamaan menestystä.

Siru Kainulainen

Kainulainen korostaa myös Nocturnen rytmiä, se on mieleenpainuva. Myös taitelija Vesa-Matti Loirilla on Turun yliopiston kotimaisen kirjallisuuden dosentin Siru Kainulaisen mielestä iso merkitys Leinon runoihin. Suosittujen runojen takaa löytyy niiden erinomainen esittäjä ja tulkitsija.

– Loirihan tuli uudelleen muotiin esimerkiksi hänestä tehdyn elokuvan myötä, ja kirjallisuuden piireissä on viime aikoina löydetty jälleen erityisesti Leinon proosatuotanto. Kerran suosituksi tullut aiheuttaa suosion kasvua, siitä tulee tietynlainen kiinteä, jopa ikoninen. Esittäjällä on isoin merkitys runonmenestykseen.

Vesa-Matti Loiri
Vesa-Matti Loiri on lisännyt tulkinnoillaan Nocturnen arvoa suomalaisten mielissä.Yle

Kotimaisen kirjallisuuden dosentti mainitsee myös Heli Laaksonen esimerkkinä runon esittämisestä.

– Se, että siihen sanaan saa sellaisen fyysisen kosketuksen, on omiaan korostamaan menestystä. Tietysti siinä pitää olla monipuolista tarjottavaa, ja että sitä voidaan tulkita vaikka eri ikävaiheissa erillä tavalla, summaa Siru Kainulainen.