Saimaannorpan suojelija Juha Taskinen vetoaa kalastajiin: "Jättäkää verkot kuivumaan"

Suojelutyön tavoitteena on kasvattaa saimaannorpan kanta 320 yksilöstä 400 yksilöön. Juha Taskisen norppakuvia on kesän aikana nähtävissä Lappeenrannassa ja Helsingissä.

kulttuuri
Norppa suojelija Juha Taskinen
Joonas Fritze

– Minun tavoitteeni on, että Saimaasta tulisi kauttaaltaan norpan kannalta turvallinen vesi. Koska norppa liikkuu kaikkialla Saimaalla, ihannetilanne olisi, että Saimaalla ei kalastettaisi verkolla missään eikä milloinkaan.

Saimaannorpan suojelijana tunnettu luontokuvaaja ja yrittäjä Juha Taskinen on mielipiteessään horjumaton. Vapaa-ajan verkkokalastusta pitäisi Saimaalla rajoittaa nykyistä enemmän.

Juha Taskisen norppa-aiheisista valokuvista koottu näyttely tekee saimaannorpan suojelutyötä tunnetuksi tänä kesänä Lappeenrannassa ja Helsingissä. Norppamies-Taskisella on kerrottavanaan monia tarinoita näyttelyn kuvista.

Kimmo-kuutin äidin Terhin elämää olen seurannut varmaan kaksikymmentä vuotta. Monet, monet kuutit olen seurannut. Terhin aikaisemmista kuuteista kaksi on hukkunut kalanpyydyksiin. Kimmon kävi paremmin, se syntyi suojelluilla vesillä Linnasaaren kansallispuiston alueella Haukivedellä.

Verkkokalastusrajoitukset ovat osoittautuneet hyväksi keinoksi suojella saimaannorppaa. Verkoissa tukehtuu erityisesti norpan poikasia, kuutteja. Taskisen kuvat kertovat myös onnellisista elämänkaarista.

Emä Iitta ja kuutti Vekara tervehtivät toisiaan. Emon ja poikasen side kestää läpi kesän ja varmasti tunnistavat toisensa myöhemminkin kun kalastusreissuillaan kohtaavat.

Kaverukset Uuno ja Kaino Pihlajavedeltä ovat tunteneet toisensa varmaankin parikymmentä vuotta ja viihtyvät vuodesta toiseen samalla rauhallisella lepopaikalla.

Näyttelyn yhteydessä nousee esiin norppien suojelemiseksi asetettu tavoite. 320 yksilön kannan olisi vahvistuttava 400 yksilön suuruiseksi.

Onhan ne hyvin viisaita eläimiä. Tuntevat omat sukellusvetensä ja tietävät jokaisen pudonneen perämoottorinkin, kun suunnistavat pohjanmuotojen mukaan.

Saimaannorppa pystyy sukeltamaan yli 20 minuuttia ja etenemään hyvinkin kilometrin matkan. Sitten nenä eli kirsa ilmestyy pintaan johonkin railoon ja norppa vetää pitkään henkeä. Viiksiensä avulla norppa pystyy tunnustelemaan pimeissä vesissä.

Juha Taskisen valokuvat paljastavat myös harvinaisia erikoisuuksia. Saimaannorpan turkin väritys ja kuviot ovat niin yksilöllisiä, että niiden perusteella yksilöt voidaan tunnistaa yhtä varmasti kuin ihmiset sormenjäljistään. Itä-Suomen yliopistossa saimaannorppien turkkikuviot on koottu tietokantaan. "Naamakirjan" perusteella voidaan varmuudella tunnistaa jo 180 yksilöä.

Lumi-kuutti on tämän kevään kuutteja Linnasaaren kansallispuistosta Haukivedeltä. Tämän emän nimi on Oranssi. Se on saanut nimensä siitä, että keväällä karvanvaihdon aikaan sen turkki muuttuu appelsiininväriseksi.

Juha Taskisen norppa-aiheisista valokuvista koottu näyttely on ohikulkijoiden nähtävillä Lappeenrannassa kävelykatu Oleksilla 10. heinäkuuta asti. Lappeenrannan jälkeen näyttely siirtyy Helsinkiin Lasipalatsinaukiolle.