1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Riitan erilainen herkkuhetki – grillattua kyytä pannulla

Riitta on siitä harvinainen suomalainen, että hän tietää, miltä Suomen ainoa myrkkykäärme maistuu. Ateria tuli eteen sattumalta, mutta on jäänyt mieleen varsinaisena herkkuhetkenä.

Kuva: Pentti Palmu / Yle

Kannuslainen Riitta oli miesystävänsä kanssa autoilemassa maantiellä. Edellä kulkeva auto koukkasi yhtäkkiä sivuun ja takana tulijat huomasivat, että auto teki sivuttaisliikkeen ajaakseen tiellä kulkeneen kyykäärmeen pään päältä.

Miesystävä ei halunnut heittää hyvää ruokaa hukkaan, vaan pysäytti auton ja kävi noukkimassa kuolleen matelijan talteen. Sitten mentiin pellolle piknikille. Mukana sattui olemaan priimuskeitin, paistinpannu, voita ja suolaa. Miesystävä osasi nylkeä, suolistaa, puhdistaa ja paloitella käärmeen. Nahka lähti melkein yhtä helposti kuin mateelta.

– Voissa paistunutta käärmettä ryhdyttiin sitten syömään. Miesystävä katsoi minua silmät pyöreänä, että sinäkö ihan totta tohdit syödä sen. Minä sanoin, että miksi ei, syöthän sinäkin, eikös se ole kuollut!

Se maistui melkein sellaiselle kuin kypsä, maustamaton broileri, johon on pantu vain suolaa.

Riitta

Miesystävä oli ollut aivan varmaa että Riitta ei saa käärmettä syötyä. Riitta päinvastoin ihastui makuun.

– Se oli hyvää, ihanaa! Voi kun saisi joskus vielä samanlaista! Se maistui melkein sellaiselle kuin kypsä, maustamaton broileri, johon on pantu vain suolaa. Liha oli vaaleaa ja mureaa. Käärmettä ei kannata tappaa, koska se syö myyriä ja sammakoita. Antakaa sen elää! Jos se jää auton alle tai se on pakko tappaa, niin käyttäkää se ruuaksi, ettei mene hukkaan, suosittelee Riitta.

Paistetun käärmeen tuoksu oli kuin paistettavan ahvenen. Riitta arvelikin aluksi, että matelija maistuu varmaan kalalle. Maku toikin sitten yllättäen mieleen broilerin.

Riitta ei tuntenut ennakkoluuloja käärmeen syömistä kohtaan. Hämähäkkejä ja heinäsirkkoja hänkään ei lähtisi syömään. Kun tarinaa on kerrottu ihmisille, moni on huudahtanut inhosta. Toiset ovat pitäneet tarinaa sepitteenä.