1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Myyrämäärä pitää käärmeet kylläisinä

Suomessa ei ole kylmän alkukesän aikana juuri näkynyt käärmeitä. Ne lähtevät kuitenkin liikkeelle heti, kun sää lämpenee. Käärmeillä on tänä vuonna riittävästi ruokaa, sillä myyriä on runsaasti.

Kyykäärme. Kuva: Yle

Kokkolanseudun luonnon varapuheenjohtaja Terho Taarna toteaa, että kolea alkukesä on saanut käärmeet pysymään piiloissaan. Hän on silti itse nähnyt jo muutaman kyykäärmeen. Tänä vuonna nähdään kesän mittaan takuuvarmasti paljon käärmeitä, sillä niillä riittää syötävää runsaasta myyräkannasta.

Kokkolassa kyykäärmehavaintoja tehdään usein Ruotsalossa. Taarnan mukaan kallioinen maasto houkuttelee kyyt esiin lämmittelemään. Paljaalta kalliolta käärme on myös helppo havaita.

Kyitä vainotaan

Suomen Luonnonsuojeluliiton Pohjanmaan piirin hallituksen puheenjohtaja Hannu Saari tietää kotikunnastaan Vetelistä paikkoja, joissa kyyt nousevat esiin keväällä. Hän ei kuitenkaan halua kertoa, missä nousupaikat sijaitsevat.

– Ikävä kyllä kyyvainoa esiintyy vielä eli keväisiä käärmeentappoja tehdään. Vanhastaan tiedän, että jotkut ovat käyneet kyiden nousupaikoilla niitä hävittämässä.

Ei ole rauhoitettu

Kyykäärme ei ole rauhoitettu Suomessa, vaikka moni luontoihminen niin toivoisikin. Hannu Saari ymmärtää ihmisiä, jotka haluavat myrkyllisen matelijan pois pihaltaan.

–  Enimmäkseen kyy on harmiton, mutta ymmärrän, jos joku sen pihaltaan haluaa hävittää. Sen voi kyllä myös siirtää pois.

Kyy kannattaa silloin hätistää kepillä ämpäriin ja kuljettaa tarpeeksi kauas pihasta. Muuten se voi osata takaisin.

– Niillä on jonkinlainen suuntavaisto olemassa, joten käärme kannattaa siirtää ainakin muutaman kilometrin päähän, jottei se palaa.

Käärmeelle ei kannata huutaa, sillä se on kuuro. Sen sijaan maan tömistely voi säikyttää sitä.

Pihanurmikko kannattaa pitää lyhyenä, jolloin matelija on helpompi huomata maassa. Saaren mukaan käärme saattaa tulla pihalle ravinnon ja mukavan lämmittelypaikan toivossa.