Raiskauksen uhrit tarvitsevat ja saavat yhä enemmän apua

Raiskauksen uhreille tarkoitettuja tukipalveluja tarvitaan vuosi vuodelta enemmän. Tuen saaminen on nykyisin mahdollista myös netissä. Noin kolmasosa poliisin tietoon tulleista raiskausrikoksista tapahtuu Uudellamaalla.

Kotimaa
Kaksi varjokuvaa, joista toisella on käsi nyrkissä.
Jarkko Heikkinen / Yle

Koko maassa raiskauksista tehtyjen ilmoitusten määrä on kasvanut selkeästi viimeisen viiden vuoden aikana, niin myös pääkaupunkiseudulla.

Vuonna 2010 valtakunnallisesti raiskauksia ilmoitettiin 822, kun vuonna 2014 ilmoituksia oli jo 1 009. Pääkaupunkiseulla tehtyjen ilmoitusten osuus vuonna 2010 oli 190 ja vuonna 2014 257. Noin kolmasosa poliisin tietoon tulleista raiskausrikoksista tapahtuu Uudellamaalla.

Kynnys ilmoittaa raiskauksista on madaltunut ja nykyään myös tukipalveluille on aiempaa enemmän tarvetta.

– Vuosi vuodelta tilanne näkyy enemmän myös meillä. Suurin osa meidän asiakkaista tulee poliisin ohjaamina eli, kun tilanteen kehitys näkyy siellä se näkyy meilläkin, sanoo Rikosuhripäivystyksen kehitysjohtaja Jaana Koivukangas.

Rikosuhripäivystys tarjoaa tukihenkilötoimintaa, jossa rikoksen uhria tuetaan koko rikosprosessin läpi ilmoituksen tekemisestä poliisilaitoksella aina oikeudenkäyntiin asti. Palvelua on tarjolla 29 eri toimipisteessä eri puolilla Suomea.

Apua saa myös sosiaalisessa mediassa

Tukipalvelut ovat kehittyneet viimeisen kymmenen vuoden aikana. Auttavan puhelimen lisäksi Rikosuhripäivystys on siirtynyt sosiaaliseen mediaan ja käytössä on nykyisin myös anonyymi chat-palvelu. Näitä väyliä pitkin yritetään tavoittaa nuoret, jotka eivät tunne oikeuksiaan.

– He eivät tiedä mitä heille saa tehdä ja mitä ei, mikä kuuluu parisuhteeseen ja mikä ei. Eivät uskalla kieltäytyä, sillä saattavat olla ihastuneita siihen toiseen osapuoleen, ja suostuvat sitten asioihin tai antavat niiden tapahtua, eivätkä sitten myöskään uskalla tehdä ilmoituksia niistä, Koivukangas kertoo.

Tapanilan raiskaustapauksen kaltaiset, julkisella paikalla tapahtuvat raiskaukset ovatkin poliisin mukaan harvinaisia.

Suurin osa raiskauksista tapahtuu yksityisissä asunnoissa.

Rikoskomisario Teija Koskenmäki-Karaharju, Helsingin poliisi

– Suurin osa raiskauksista tapahtuu yksityisissä asunnoissa, mikä tarkoittaa aika usein että tekijä on uhrille ainakin jollain tasolla tuttu. Tuntemattomien henkilöiden tekemät raiskaukset ovat harvinaisia Suomessa, sanoo rikoskomisario Teija Koskenmäki-Karaharju Helsingin poliisista.

Viime vuonna Helsingissä raportoitiin 114 yksityisessä asunnossa tai tilassa tapahtunutta raiskausta. Julkisella paikalla raiskauksia tilastoitiin 20. Koskenmäki-Karaharjun mukaan pääkaupunkiseudun suuret luvut selittyvät osin sillä, että rikollisuus keskittyy suuriin kaupunkeihin.